Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rusové prý v Sýrii vraždí zakázanými bombami civilisty: Bombardují kazetovými pumami

Autor: lm - 
15. prosince 2015
11:51

Už přes dva měsíce Rusko bombarduje bašty islamistů v Sýrii! Aktivisté ale upozorňují, že Rusové při náletech používají zakázané zbraně, které zabíjejí i civilisty. Při náletu na Aleppo a Idlib prý z letadel shazovali tzv. kazetové pumy.

Kazetové pumy jsou bomby, které se skládají z kontejneru, který obsahuje velké množství malých bomb. V roce 2008 byla podepsána úmluva, která jejich používání zakazuje, protože představují velké riziko pro civilisty. Některé státy se ale odmítly připojit; mezi nimi USA, Rusko, Čína či Sýrie a Izrael. Jak se zdá, Rusko kazetovou munici nyní používá při náletech v Sýrii.

Před pár dny britský server DailyMail zveřejnil nahrávku z města Idlib na severu země, který je pod kontrolou povstalecké koalice Džáíš al-Fatah. Tři z členů této koalice, mimo jiné An-Nusra, jsou propojeni s teroristickou organizací al-Káida. Na videu je vidět, jak na horizontu vybuchují stovky explozí, což odpovídá použití nebezpečné kazetové pumy.

Další důkazy přicházejí z nedalekého Aleppa, jehož části rovněž ovládají islamisté. Rusko zde zaútočilo v pondělí a místní posléze zveřejnili snímky šrapnelů a bomb, které by mohly pocházet právě z kazetových pum. Nevybuchlé bomby představují pro civilisty v oblasti obrovské nebezpečí.

Ruské letectvo zahájilo bombardování syrských cílů koncem září. Ministr obrany Sergej Šojgu uvedl, že ruské letouny už v Sýrii provedly 4000 bojových výpadů a zničily přitom 8000 cílů "teroristů".

Počátkem prosince se objevily informace, že Rusko při náletech porušilo Ženevskou úmluvu. Objevily se totiž četné zprávy, že v Sýrii útočí bílým fosforem. Zakázanou a velmi nebezpečnou látku prý Rusové použili při útoku na město Rakka. Podle informací humanitární organice ale při náletu zemřelo mnohem více civilistů než bojovníků ISIS. Aktivisté tak mluví o válečném zločinu.

 

Video Ruský nálet v Idlibu: Rusové prý použili kazetové pumy. - Reprofoto Youtube, Twitter, Facebook, archiv
Video se připravuje ...

donaf ( 15. prosince 2015 21:04 )

Takže jsou povolené, o tom to je, že? To budou brzy padat i na nás, když přijmeme kvóty. Díky Sobotko, jen tak dál!!!

zdenios ( 15. prosince 2015 14:33 )

Asi si říkají, že raději zabít, než je nechat pláchnout do Evropy. Nebo se chystají migrovat na Krym za blahobytem bez hranic. Mají tam být rulety daleko od Natašy.

miroslav57 ( 15. prosince 2015 14:30 )

kdy a kde jsi se narodil že si pleteš rusko s sssr

miroslav57 ( 15. prosince 2015 14:28 )

já si myslím že v tom mají prsty naši komunisti a platí je us embassy,když kachna tak pořádná

asijo ( 15. prosince 2015 14:16 )

Prý jsou vyrobené na zakázku v USA.

Zobrazit celou diskusi