Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Snad nebudeme na ISIS potřebovat atomovku, doufá Putin

Autor: ČTK, mb - 
9. prosince 2015
11:31

Ruský prezident Vladimir Putin (63) pochválil armádu, která zaútočila na islamisty raketami vystřelenými z ponorky, ale také vyjádřil obavy – doufá, že Rusko nebude muset na teroristy použít atomové zbraně. Prezident rovněž nechá podrobně prozkoumat černou skříňku z Turky sestřeleného letounu Su-24 a nařídil přizvat k jejímu prověřování mezinárodní experty.

„Kalibr (střela určená pro odpalování z ponorek a lodí, pozn. red.) a KH-101 (letadlová střela) se ukázaly jako velmi efektivní… Můžou být vybaveny konvenčními nebo atomovými hlavicemi. Samozřejmě pro boj s teroristy toto není potřeba a já doufám, že to nebude potřeba nikdy,“ prohlásil Vladimir Putin poté, co Rusko včera vůbec poprvé vypálilo na islamistické cíle v Sýrii rakety z ponorky, která kotví ve Středozemním moři. Ponorka Rostov na Donu, která je součástí ruské Černomořské flotily, nyní operuje u syrských břehů. Na islamisty udeřily i bombardéry Tu-22.

Černá skříňka

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu (60) Putinovi také prezentoval černou skříňku z letounu Su-24, který sestřelili Turci na konci listopadu v Sýrii. Černá skříňka byla podle agentury ANNA-news nalezena včera. Turecko tvrdí, že ruské letadlo sestřelilo kvůli narušení vzdušného prostoru, Moskva tvrzení odmítá a obviňuje Turecko, že zaútočilo na letadlo na syrském území. Data z černé skříňky prý potvrdí verzi Moskvy. „Jestli to chápu správně, data z černé skříňky nám umožní podrobně zmapovat dráhu letu letadla od startu až do okamžiku pádu – bude tam zaznamenána rychlost, výška i všechny manévry ve vzduchu. Poprosil bych Vás, abyste s analýzou dat počkali a černou skříňku nerozebírali. Učiňte tak až v přítomnosti mezinárodních expertů,“ přikázal prezident ministru obrany.

Vztahy mezi Ruskem a Tureckem jsou po sestřelení Su-24 na bodu mrazu. Rusko od incidentu posílilo v regionu své jednotky a kromě přesunu ponorky byly na ruskou leteckou základnu Erebuni u arménské metropole Jerevanu převeleny také útočné vrtulníky Mi-24P a dopravní vrtulníky Mi-8T. Turecko je pro změnu připraveno v „případě potřeby zavést protiruské sankce.

jeremykremla ( 9. prosince 2015 19:51 )

ani nejseš vtipná

gabreta ( 9. prosince 2015 19:34 )

Kdyby Amíci po válce neodvlíkli Wernhera von Brauna s celým týmem do Ameriky, tak ještě dneska střílí prakama!!

gabreta ( 9. prosince 2015 19:28 )

Hradní ožrala rusákům už nic dát nemůže. Vylitej a sjetej Veškrna už všechno dal dávno Amíkům a skopčákům!!

vi3ol ( 9. prosince 2015 18:36 )

blbeček největší jsi ty sám..atomovkama mohli amíci vyřídit Hitlera i Stalina zároveň..že je neměli dokončený?.. téma zkušebními..ale to bys měl úplně jiný geny..jestli vůbec ňáký.. a kdybys vůbec nebyl, komu by to vadilo?!..

putinovaprdel ( 9. prosince 2015 18:31 )

Co to meleš, ty idiote? Z tebe si udělali Rusáci mazlavé mýdlo, jak je vidět

Zobrazit celou diskusi