Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na Slovensko přiletělo 149 iráckých uprchlíků: Stát přijal křesťany dobrovolně

Na Slovensko dorazilo 149 migrantů z Iráku, země jim dá azyl
Na Slovensko dorazilo 149 migrantů z Iráku, země jim dá azyl  (Autor: Twitter)
Autor: lm - 
11. prosince 2015
10:11

Slováci přivítali 149 iráckých křesťanů, kteří prchli před Islámským státem do Evropy. Přiletěli letadlem ze severu země, kde se schovávali před extrémisty v klášteře. Kdyby je Slovensko nepřijalo, čekala by je jistá smrt!

Skupinu 149 asyrských křesťanů vyhnali z domovů fanatičtí hrdlořezové z ISIS. Mluvčí slovenského ministerstva vnitra Ivan Netík označil jejich přesun na Slovensko za záchrannou misi. Kdyby totiž před extrémisty neutekli, čekala by je smrt. Před přestěhováním na Slovensko žili u severoiráckého města Mosul, které radikálové z Islámského státu obsadili loni. Křesťané se 15 měsíců schovávali v klášteře v Iráku a během této doby se snažili naučit se slovensky.

Irácké uprchlíky přijali naši sousedé dobrovolně. Dohromady jde o 25 rodin včetně dětí. Po příletu byli převezeni do azylového zařízení ve městě Humenné. Díky Slovákům uprchlíci po dlouhé době stráví vánoční svátky v míru a bezpečí a už v pátek je čeká v táboře svatá mše. Azylanty čeká také třítýdenní karanténa, během které absolvují různé zdravotnické prohlídky a budou s nimi vyřízeny nutné legislativní záležitosti. Pak se budou moci volně pohybovat.

"My potřebujeme v první řadě naučit tyto lidi slovenštinu, protože to bude základ k tomu, aby se uměli dobře integrovat do naší společnosti," uvedl Netík. Posléze bude stát a církev uprchlíkům shánět práci a bydlení v lokalitě, kde je místní přijmou mezi sebe.

"V současnosti je to jediná kapacita, kterou dokážeme poskytnout, aby integrace těchto lidí byla úspěšná. Další skupiny by měly směřovat do Polska a Česka," řekl mluvčí slovenského ministerstva vnitra Ivan Netík.

Iráčtí uprchlíci jsou Slovákům velmi vděční. "Děkuji lidu Slovenska, že otevřel náruč pronásledovaným křesťanům, kteří potřebují bezpečné místo a nový domov. Vážíme si vaši bezpečnost a ujišťuji vás, že naši lidé jsou mírumilovní a rádi se stanou vaší součástí. Děkuji za vaši štědrost, že jste přijali tuto skupinu a dovolili mému lidu stát se produktivními občany této velké země," poděkoval podle portálu cas.sk kněz Douglas Al-Bazi, který uprchlíky do Slovenska doprovodil a za několik dní se vrací pomáhat zpět do Iráku.

timil ( 12. prosince 2015 18:50 )

Nevím,nevím přece jen jsou to lidé zcela jiné mentality i když to vyjádření jejich doprovodu vypadá slibně. (ale ? )

mandat ( 11. prosince 2015 21:23 )

Kazdy ma doma kolem 80 az 100 pribuznych,tak se Slovaci maji na co tesit.

realistaii ( 11. prosince 2015 11:52 )

ČR jako zrůdný zločinný režim jako součást teroristické organizace NATO bez mandátu OSN neustále porušuje lidská práva, ženevské konvence mezinárodní právo, narušuje územní celistvost jiných států okupuje jiné státy bez mandátu OSN , odškodňuje kolaboranty s nacisty katolickou sektu i rodinu havlů proti Benešovým dekretům, čr podporuje hitlerovský neonacismus Kyjevskou juntu a islámský terorismus založený vládou USA to ale tomuto zrůdnému režimu nevadí Spojenectvo USA - ISIS (ISIL) odhalené https://www.youtube.com/watch?v=wMVcFE9Wl5c kapitalista a kapitalismus je zakladatelem islámského terorismu,otroctví, státního terorismu , klerofašismu, fašismu, neonacismu ,vyznavačem třídního boje a diktatury zločinné oligarchie, nacismus ,klerofašismus, fašismus, vojenská diktatura ......kapitalismus , diktatura bohatých vrahů , to jsou vaše fašistické režimy, zlo v nejhorší podobě Cesta ke 3. Světové Válce - Český Překlad USA = fašistické zlo NWO https://www.youtube.com/watch?v=YGOM3SLHijQ fašistická diktatura USA není a nikdy nebyla demokracií , to už dnes chápe snad každý ,ale ty zrůdy budou lidem stále lhát důkazy jak demokratické země Eu a USA provozovaly koncentrační tábory a mučírny a masakrovaly miliony civilistů i po roce 1945 . https://www.youtube.com/watch?v=z6IuT1N3Xww Kapitalisti financovali a vytvořili nacisty, klerofašisty ,fašisty :i radikální islamistické organizace alkajdy :: důkazy ::: http://www.youtube.com/watch?v=J8BdpBRHdHs Kdo financoval Hitlera - dokument BBC 1998 české titulky youtube kapitalistické bestie s rukama od krve založily Islámský stát vláda USA používá Islámské teroristy jako své vlastní žoldáky k prosazení vlastních zájmů ........a tím je světovláda fašismu usa Odtajněná zpráva americké agentury: „Zařiďte vznik Islamistického státu, „aby se izoloval syrský režim“ http://www.novarepublika.cz/2015/05/odtajnena-zprava-americke-agentury.html usa = islámský stát i nacistická kyjevs

abaron ( 11. prosince 2015 11:23 )

nejak rýchlo ich preverili ??? a to im slováci nesledovali počítače a telefóny

rodrigues ( 11. prosince 2015 10:55 )

Bravo bratři Slováci tudy vede cesta. Gratuluji našim sousedům, že používají selský rozum. Tito lidé budou vděční za to co jste pro ně udělali, na rozdíl od tý muslimský lůzy, která se valí Evropou a nevzejde z ní nic dobrého a které se nikdy v ničem nezavděčíte.

Zobrazit celou diskusi