Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ve vrtulníku na Slovensku zahynulo osm lidí, hlavně Afghánci

Slovenští policisté na místě pádu ukrajinského vrtulníku
Slovenští policisté na místě pádu ukrajinského vrtulníku  (Autor: TV JOJ)
Autor: ČTK - 
14. listopadu 2015
18:28

V havarovaném civilním vrtulníku, který ve středu ilegálně pronikl na východní Slovensko, zahynulo nejméně osm lidí včetně ukrajinského pilota a pěti mužů a dvou žen z Afghánistánu. Oznámilo to dnes slovenské ministerstvo vnitra. Bratislava na vyšetřování spolupracuje s ukrajinskými úřady a už v pátek slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák naznačil, že šlo o případ pašeráctví migrantů.

"Vrtulník typu Mi-2 s ukrajinským označením letěl v nízké letové hladině za velmi špatných povětrnostních podmínek, jako by se pokoušel vyhnout odhalení," řekl mluvčí slovenského ministerstva vnitra Ivan Netík.

 

Doklady v arabštině nalezené na místě nehody ukázaly, že oběti pocházejí z Afghánistánu.

Slovenské úřady uvedly, že neidentifikovaný vrtulník byl ve slovenském vzdušném prostoru zaznamenán ve středu v noci. Ukrajinské úřady však nepotvrdily, že by hranici přeletěl nějaký letoun. Pátrací týmy našly místo zřícení kvůli husté mlze až v pátek.

Stroj se zřítil asi 15 kilometrů od slovensko-ukrajinské hranice. Původní počet šesti potvrzených obětí tragédie, ke které došlo u vesnice Stretávka, stoupl postupně až na dnešních osm.

Slovensko-ukrajinská hranice je přísně střeženou vnější hranicí EU i schengenského prostoru volného pohybu osob. Slovenské bezpečnostní složky v minulosti zaznamenaly opakované pokusy o pašování například cigaret z Ukrajiny na Slovensko.

bandour ( 14. listopadu 2015 20:15 )

škoda, že neletěli dopravním letadlem.

frantacizek ( 14. listopadu 2015 19:57 )

 Slováci už začali s odvetou

realistaii ( 14. listopadu 2015 19:48 )

60 milionů obětí nacismu a klerofašismu ,stamiliony obětí katolíků , 912 000 000 obětí kapitalismu ,25000 mrtvých každý den Každých pět vteřin zemře hlady jedno dítě; * Každý rok se narodí 17 milionů dětí s podváhou, protože jejich matky trpí podvýživou osn.cz/zpravodajstvi/zpravy/zprava.php?id=1281 + fašistické okupace afganistánu,pakistánu,libye,iráku,srbska,vietnamu,laosu,grenady,kuby.......... režim USA založil islámský terorismus ,vyzbrojuje, trénuje teroristy ,každý spojenec usa je terorista http://zvedavec.org/komentare/2015/11/6655-zastavoveni-hasice-zhare.htm Spojené státy ilegálně narušovaly vzdušný prostor nad Sýrií po více než rok. Otevřeně vyzbrojovaly, financovaly a cvičily teroristy u syrských hranic v Turecku a Jordánsku ještě mnohem déle. A předtím, než konflikt v r. 2011 započal, Spojené státy již od r. 2007 konspirovaly s cílem destabilizovat a svrhnout vládu Sýrie prostřednictvím sektářských extremistů – konkrétněji Al-Kajdy

drazor ( 14. listopadu 2015 19:32 )

-8 zmetků.

asijo ( 14. listopadu 2015 19:01 )

Pro ukrajince nebylo žádoucí vrtulník zaregistrovat.

Zobrazit celou diskusi