Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za brutální útok na 15letého chlapce byl izraelský policista odsouzen k veřejným pracím

Chlapce policista zmlátil do bezvědomí.
Chlapce policista zmlátil do bezvědomí.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, tmp - 
19. listopadu 2015
04:17

Patnáctiletého hocha surově zmlátil do bezvědomí, odsouzen byl ale jen k veřejně prospěšným pracím. Izraelský policista, kterého amatérské záběry usvědčily z brutálního útoku na Američana Tareqa Abu Khdeira, jenž je palestinského původu, tak za trest bude maximálně uklízet.

Incident se odehrál před rokem. Spojené státy tehdy nad případem vyjádřily "hluboké znepokojení". Patnáctiletý Tareq Abu Khdeir žijící na Floridě Jeruzalém navštívil v době, kdy tam vypukly střety kvůli zabití jeho o rok staršího bratrance Muhammada abú Chudajra. Ten byl upálen zaživa v pomstě za předchozí smrt tří izraelských mladíků.

Na amatérských záběrech z tehdejších protestů bylo vidět, jak jeden z policistů Tareqa držel, zatímco druhý ho bil a kopal. Podle policie byl Khdeir jedním ze šesti protestujících, které zadrželi při potyčkách, hoch ale tvrdil, že všemu pouze přihlížel.

Izraelci jednoho z policistů obvinili z napadení a ublížení na zdraví. Jeruzalémský soud mu ve středu vyměřil 45 dní veřejně prospěšných prací a čtyřměsíční podmínku. "Žádali jsme, aby byl uvězněn na sedm měsíců," řekla k případu mluvčí ministerstva spravedlnosti. Mluvčí soudu rozsudek odmítl komentovat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi