Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

144 mrtvol z letecké katastrofy bylo převezeno do Ruska, záchranáři stále pátrají po dalších

Autor: ČTK - 
2. listopadu 2015
04:45

V Petrohradě dnes brzy ráno přistál letoun s prvními 144 těly obětí nehody ruského civilního letadla, které se v sobotu zřítilo na egyptském Sinajském poloostrově. Informovala o tom agentura AFP. Nejhorší katastrofu v dějinách ruského civilního letectví nepřežil nikdo z 224 lidí na palubě. Do úterý v Rusku platí státní smutek.

Do Ruska byla převezena zatím objevená těla. Ta zbývající se stále snaží najít záchranáři. Egyptské úřady v neděli večer uvedly, že v troskách stroje byly pozůstatky 162 obětí.

Do Petrohradu se sjeli příbuzní zemřelých, od nichž chtějí úřady získat vzorky DNA kvůli identifikaci obětí. Ta začala dnes. Podle agentury DPA přivezlo speciální vozidlo pozůstatky z letiště do laboratoře forenzní genetiky. Na koordinaci prací se tam podílí i petrohradský vicegubernátor Igor Albin. Po identifikaci mají být těla předána pozůstalým.

Zhruba stovka příbuzných obětí je podle agentury DPA v péči psychologů a lékařů.

Charterovým spojem s výjimkou asi čtyř Ukrajinců cestovali z letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu výhradně Rusové. Příčina havárie Airbusu A321 ruské společnosti Kogalymavia není známa. Spekuluje se o technické závadě, vyloučen ale není prý ani teroristický útok.

Více by mělo být známo po analýze obou nalezených letových záznamníků. Na místě neštěstí působí vedle egyptských vyšetřovatelů i týmy z Ruska a Francie.

Krátce po startu ve výšce přes 9144 metrů náhle začal prudce klesat a poté letoví dispečeři s letounem ztratili spojení.

K pádu stroje se už v sobotu přihlásilo teroristické hnutí Islámský stát.

Podle expertů teroristé v oblasti nemají k dispozici zbraně, kterými by letadlo v takové výšce mohli sestřelit. Vyšetřovatelé nicméně nevylučují možnost pumového útoku.

Na hlavním petrohradském náměstí v neděli večer uctily oběti tisícovky lidí. Před Zimním palácem se k nebi vzneslo 224 bílých balonků. Mnozí lidé pokládali květiny a zapalovali svíčky.

Na petrohradském letišti neštěstí připomínalo moře rudých karafiátů a plyšových medvídků. Mezi oběťmi bylo 17 dětí včetně desetiměsíčního batolete.

juuuhele ( 2. listopadu 2015 07:31 )

Hrůza, prostě hrůza. Škoda lidských životů.

Zobrazit celou diskusi