Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Afghánská armáda prý získala klíčové město zpět. Tálibán to ale popírá

Autor: ČTK, sou - 
1. října 2015
08:26

Afghánské jednotky během čtvrteční ranní ofenzivy znovu dobyly nejdůležitější části města Kunduz, kterého se v pondělí zmocnilo islamistické hnutí Tálibán. S odvoláním na dva afghánské zdroje o tom informovala agentura Reuters. Mluvčí Tálibánu nicméně tyto informace popřel. Jeho bojovníci prý stále odolávají vládním silám v centru Kunduzu a kontrolují většinu zbytku města.

„Afghánské bezpečnostní síly získaly během noci po tvrdých bojích kontrolu nad městem Kunduz," uvedl guvernér Kunduzu Hamdulláh Daníší. „Poté, co přijely posily, začala masivní operace uvnitř Kunduzu, Tálibán již nedokázal klást odpor a utekl... Brzy o tom vydáme podrobnou zprávu," dodal. Ofenziva údajně začala ve středu kolem 23:00 místního času (před 21:00 středoevropského času) a skončila ve čtvrtek ve čtyři hodiny ráno.

„Získali jsme ho zpět a byl vyčištěn od teroristů, nepřítel utrpěl těžké ztráty," uvedl na komunitní síti Twitter mluvčí afghánského ministerstva vnitra Sádik Sidikkí. Podle mluvčího Tálibánu Zabiulláha Mudžáhida ale boje stále pokračují. „Tvrzení nepřátel ohledně situace v Kunduzu nejsou pravdivá," dodal s tím, že bojovníci Tálibánu i nadále odolávají afghánským vojákům.

Ovládnutí Kunduzu bylo úspěchem Tálibánu

Obsazení strategického a relativně bohatého třistatisícového města Kunduz bylo největším úspěchem hnutí Tálibán od jeho svržení v roce 2001. Spojené státy v úterý přiznaly, že ovládnutí Kunduzu znamená nečekané zhoršení situace, zároveň ale vyjádřily důvěru v afghánské bezpečnostní síly a jejich schopnost získat město znovu do svých rukou.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi