Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Stropnický a vojáci vzdali hold hrdinům: Svou krev neprolili zbytečně

Autor: mb - 
8. července 2015
20:15

Kostel sv. Jana Nepomuckého na pražských Hradčanech je plný lidí. Lavice obsadili vojáci Armády ČR, kteří napjatě poslouchají vojenského kaplana. Přišli vzdát čest i zavzpomínat si na své kamarády, kteří položili svůj život před rokem v Afghánistánu. Mezi smutečními hosty nechybí ani ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

V kostele je pět vyhaslých svící, které mají symbolizovat pět padlých českých vojáků, kteří zahynuli během útoku sebevražedného útočníka v Afghánistánu 8. července 2014. Jsou to štábní praporčíci David Beneš, Ivo Klusák, Libor Ligač, Jan Šenkýř a Jaroslav Lieskovan.

Uctít památku padlých hrdinů přišel i ministr obrany Stropnický (58). Jejich oběť okomentoval slovy: „Příbuzní mohou být na padlé vojáky hrdí. Každá smrt je tragická, každá předčasná smrt dvojnásob, ale rozhodně ne zbytečná. Je důležité si uvědomit, že mír něco stojí. Není to zadarmo a ta cena je někdy setsakra vysoká. A je zdrojem určitého optimismu, že jsou lidé, kteří jsou ochotni svůj život dát.“

Video  Vzpomínka na české hrdiny: Svou krev neprolili zbytečně!  - Marian Balog, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Rodiny padlých armáda podpořila

„Jsou situace v životě, kdy se těžko hledají jakákoliv slova. Už jen to, že člověk v tichosti stojí a vzdává hold a úctu padlým, vyjadřuje mnohé – i pro povzbuzení rodinám,“ říká vojenský kaplan Jaroslav Knichal.

Ani armáda dle slov náčelníka Generálního štábu armády ČR, generálporučíka Josef Bečváře, na své padlé nezapomněla a rodiny finančně podpořila: „Nechci hovořit o částkách, rodiny padlých vojáků byly odškodněny podle příslušných zákonných norem a pochopitelně potom ještě běžely různé sbírky na úrovni útvarů, aby se mohlo rodinám na začátku finančně pomoci.“

Poklona i od americké ambasády

Úctu českým vojáků projevila i americká ambasáda v Praze. Na sociální síti Twitter zveřejnila fotku české vlajky s portréty padlých mužů a komentářem: „Vzpomínáme a vzdáváme hold pěti statečným Čechům, kteří zemřeli v Afghánistánu přesně v tento den před rokem,“ napsal americký velvyslanec v Česku Andrew Schapiro.

Ambassador Schapiro: We remember and honor five brave Czechs killed in Afghanistan one year ago todayDavid BenešIvo...

Posted by U.S. Embassy Prague on 8. červenec 2015

2. strážní rota BAF (Bagram air field) Úkolového uskupení AČR ISAF působila v afghánské provincii Parwan šest měsíců. Základ jednotky o celkovém počtu 150 vojáků tvořili příslušníci 41. mechanizovaného praporu ze Žatce a 43. výsadkového praporu z Chrudimi. K útoku sebevražedného atentátníka došlo v ranních hodinách v úterý 8. července 2014 nedaleko základny Bagrám. Spolu s českými vojáky při něm zahynulo také několik afghánských policistů a místních obyvatel včetně dětí.

zelena.karkulka ( 9. července 2015 23:49 )

 Pořád přece tvrdili,že tam naši vojáci jedou,aby zabránili invazi tamních ,,běženců,,-dostat se sem...nějak to nevyšlo

karlos107 ( 9. července 2015 18:21 )

Ty demente na ZVS bylo u svobodníka 110,-Kč u desátníka 150,- atd. Tady berou ti žoldáci 60 tis. měsíčně. Tak co tam jdou ?? Pro udržení jako že Míru, nebo kvůli prachům? Já ti to řeknu hned. Peníze jsou až na prvním místě wole.

karlos107 ( 9. července 2015 18:18 )

fojtikovic ( 9. července 2015 11:50 )

Aha, takže když jsem byl na ZVS a pobíral žold, tak jsem žo¨ldák? Chtěl bych mít tvé zjednodušené vidění světa.

fojtikovic ( 9. července 2015 10:35 )

Ty zasranej ***e, tebe bych chtěl jednou potkat.

Zobrazit celou diskusi