Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vůdce al-Káidy přísahal věrnost vedení Tálibánu: Spojují síly proti Islámskému státu

Autor: ČTK, mb - 
14. srpna 2015
22:10

Vůdce teroristické organizace al-Káida Ajmán Zavahrí oznámil věrnost novému vůdci afghánského hnutí Tálibán Muhammadu Mansúrovi. Tálibán a al-Káida tak spojují síly proti Islámskému státu, který se snaží získat v Afghánistánu příznivce.

Tálibán vybral Mansúra jako svého vůdce po smrti mully Muhammada Umara. Jeho smrt oznámil Kábul nedávno s tím, že Umar je po smrti už asi dva roky.

Svým prohlášením, které bylo zveřejněno na internetu, Zavahrí vyjádřil souhlas s jmenováním Mansúra. „Slibujeme věrnost našemu pánu a vůdci věrných, mullovi Muhammadu Achtarovi Mansúrovi. Ať ho chrání Alláh,“ sdělil Zavahrí na audionahrávce.

Teroristé vs. teroristé

Extremistické hnutí Tálibán ovládá zhruba 70 procent území Afghánistánu, ale čelí „konkurenci“ ze strany radikálnějšího Islámského státu. Podle bezpečnostních expertů al-Káida de facto přestala existovat kvůli konfliktu s Islámským státem na Blízkém Východě. Al-Káida přišla o přítok peněz i stoupenců, kteří se nyní přidávají právě k Islámskému státu v Sýrii a Iráku.

Boj o moc

Navíc Islámský stát začíná pronikat do Afghánistánu. Na východě země popravil deset zajatců, když je bez milosti vyhodil do povětří. Tálibán hrůzné video na svých stránkách odsoudil: „Únosci, kteří se hlásí k Islámskému státu, brutálně umučili několik kmenových vůdců a nebrali ohled ani na jejich věk. Tento zločin a další zvěrstva několika ignorantských individuí, která se schovávají za islám a nazývají se muslimové, jsou neakceptovatelná.“

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi