Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Psycholog o »zavražděné« Petře: Utekla, protože nezvládla stres! Možná ani neví, kdo doopravdy je

Autor: lm - 
29. září 2015
05:00

Koncem července 1984 zmizela z povrchu zemského a všichni si mysleli, že je mrtvá. Tehdy 24letá Petra Pazsitka ale zřejmě chtěla, aby si lidé mysleli, že zemřela násilnou smrtí. Psycholog vysvětlil, proč se tak zachovala.

Petra se ztratila na cestě za rodiči před 31 lety. Mladá studentka měla za dva týdny odevzdat stostránkovou diplomovou práci. Všichni měli za to, že dívka byla zavražděna, protože nic nenasvědčovalo tomu, že by plánovala zmizet dobrovolně. Dívka krátce před tím sháněla dárek k narozeninám pro bratra, domlouvala si schůzky s lékaři a normálně komunikovala se spolubydlícími na koleji. Proč zničehonic utekla a spálila všechny mosty?

Deníku Bild to objasnil německý psycholog Gerd Zimmek. "Samozřejmě nemohu určit takto na dálku spolehlivě diagnózu, ale vypadá to na jednu určitou nemoc a to psychologickou poruchu zvanou disociativní fuga," uvedl psycholog. Disociativní fuga je velmi vzácné onemocnění. Pacienti postižení touto chorobou se po prožití psychicky náročné situace vydávají na dlouhé a bezcílné cesty z domova. Takto nemocný člověk se ale chová relativně normálně a okolí si nemusí ničeho všimnout. Postižený obvykle trpí amnézií a zapomene na svou identitu a minulost. Stává se, že lidé urazí i tisíce kilometrů a přijmou úplně novou identitu.

Petře se mohla nemoc projevit hned z několika důvodů. Jako nejpravděpodobnější se ale jeví verze, že spřecenila svoje síly. Její diplomová práce na téma „zvláštnosti počítačového jazyka“ byla na tehdejší dobu složitým tématem. Pokud na sebe měla nadměrné požadavky a bála se neúspěchu, pak u ní nezvladatelný stres mohl vyvolat tuto reakci. Rodina by se s 55letou ženou ráda setkala, ta ale zatím odmítá jakýkoliv kontakt s veřejností i příbuznými.

teufel ( 29. září 2015 20:19 )

Proboha, proč tu už několikátý den probíráte a řešíte tuhle Němku? Co nám je vůbec po ní, to nemáme svých problémů dost? A ještě se na ní ptáte psychologa, to snad nemá obdoby, jaký hnůj je ten bulvár!

kimbe ( 29. září 2015 11:44 )

Kdyby ta zpráva byla o ledním medvědovi, vyjde to nastejno. Petru Pažitku neznám. Vůbec nevím odkud je, kdo a kde ji nalezl, jestli a jak změnila identitu,co 35 let dělala a podle čeho rodiče soudí, že je to ona. Možná je Pažitka už zdravá a všechno vysvětlila. Psycholog,co vystřihl diagnozu na tom s informacema bude asi podobně, když to má "z druhé ruky"

evita5555 ( 29. září 2015 10:24 )

No a teraz pani Petra šup šup do basy.

byvalyvoliccssd4 ( 29. září 2015 09:04 )

Nepřipomíná ti to blázinec okolo Kramného? Tady je také vrah "jistý".

bum-bec-bum ( 29. září 2015 08:52 )

O čem tu píšeš? Tohle se stalo v Německu.

Zobrazit celou diskusi