Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

»Zavražděná« Petra se skrývala 31 let: Naverbovala ji tajná služba za Studené války?

Autor: lm - 
30. září 2015
05:02

Svět žije senzací, kterou způsobila 55letá Němka Petra Pazsitka, která byla dlouhých 31 let pohřešovaná. Zatímco si všichni mysleli, že je mrtvá, ona měnila identity a vcelku pokojně žila v různých městech po zemi. Jak to dokázala?

Petra se ztratila 26. července 1984. Ten den se chystala odjet z Braunschweigu do asi 40 kilometrů vzdáleného Wolfsburgu za rodiči, kde během dvou týdnů plánovala napsat svou stostránkovou diplomovou práci z informatiky na téma „zvláštnosti počítačového jazyka“. Její chování před zmizením nijak nenasvědčovalo tomu, že by plánovala utéct. Skutečnost byla ale jiná.

Studentka delší dobu šetřila, aby měla dost prostředků na svůj nový život. Celkem si odložila čtyři tisíce marek a pronajala si byt na falešné jméno. Dlouhých jednatřicet let neměla kartičku zdravotní pojišťovny, řidičský průkaz, pas a ani bankovní účet. Podle policie se prokazovala falešnými jmény a pracovala načerno, ale další detaily její výdělečné činnosti nejsou vyšetřovatelům známy. Jak tohle mohla mladá studentka zvládnout?

Její život připomíná život špionů z filmů. Je proto možné, že mladou studentku informatiky naverbovali k tajné službě? V tehdy rozděleném Německu byly kvůli Studené válce vztahy na bodu mrazu. Inteligentní a mladá dívka mohla rozvědce určitě pomoci. Vzhledem k tomu, že se celou dobu pohybovala po Západním Německu, mohla klidně pracovat pro východoněmeckou Stasi. Je to ale samozřejmě jen jedna ze spekulací. Žena policistům odmítla sdělit důvod svého útěku a neví se ani, proč se nechce vidět s rodinou.

tgbb. ( 30. září 2015 05:36 )

Blábol. Kdyby jí měla nějaká tajná služba, tak by jí dala kvalitní falešné doklady. Blbečkové.

Zobrazit celou diskusi