Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Basketbalová dívka bez noh překonala nepřízeň osudu: Stala se zlatou plavkyní!

Autor: shp - 
24. září 2015
10:13

Život se s Číňankou Qian Hongyan (18) vůbec nemazlil. V roce 2000 přišla při děsivé nehodě o nohy a naučila se chodit za pomoci basketbalového míče připevněného ke spodku těla, což jí vyneslo přezdívku basketbalová dívka. Jejím snem bylo se stát plavkyní. I přes nepřízeň osudu se jí stala a na paralympiádách vyhrává jednu zlatou medaili za druhou.

Statečná Qian se proslavila v roce 2005, kdy svět obletěly fotografie z její vesničky v hornaté provincii Jün-nan, na nichž se pohybuje pomocí basketbalového míče. Lidí zírali nad odhodlání malé dívky porvat se s osudem.

Její osud dojal spoustu lidí, kteří se o dva roky později složili na protézy, na nichž se dívka učila chodit, a zároveň jí zaplatili školu, kterou si rodiče nemohli dovolit. V roce 2009 už Qian věděla, že jejím životním snem je se stát plavkyní.

A podařilo se. Při Národních čínských paralympionických plaveckých soutěžích vyhrála jednu zlatou a dvě stříbrné medaile. V roce 2011 je pokusila probojovat na celosvětovou paralympiádu. Jenže Qian zasáhla velká rána. Zemřel jí dědeček a ona skončila na kvalifikaci na bronzové příčce, což do přijetí do týmu nestačilo.

Svého snu se ale nevzdala a v září 2014 vyhrála zlato v disciplíně 100 metrů prsa na Jün-nanské regionální paralympiádě a bojuje dál. „Jsem velmi mladá a mám spoustu příležitostí, snažím se dostat na paralympiádu v Riu, která se bude konat v roce 2016,“ prohlásila sama Qian.

atakdale ( 24. září 2015 10:21 )

basketbalová dívka? to je ale píč.ovina, ovšem potom přijde rána - bez NOH????? vážně? kterej K.O. K. O. T. todle vypustil? šmuclerko, ty kráááávo BEZ NOH - to napsal jedině bezmozek

Zobrazit celou diskusi