Problémy se zrakem začaly v 17 letech. Začal jsem najednou vidět rozostřeně. Takže například u učitele jsem poznal, jakou barvu má jeho oblečení, ale už jsem nevěděl, zda má svetr či mikinu,“ popsal počátky svých problémů.

Tehdy byl studentem hodonínské průmyslovky se stavebním zaměřením. „Bavilo mne kreslení výkresů, jenže jsem na ně přestával dobře vidět. Když jsem se snažil zrak zaostřovat, vyčerpávalo mne to a chodil jsem domů unavený. Musel jsem si pak téměř vždy lehnout,“ přiznal.

Škola vyšla Křížovi vstříc a vytvořila pro něj individuální studijní plán. To mu umožnilo dostudovat a složit maturitní zkoušky. Jestli mu to ale někdy v životě k něčemu bude, netuší.

Nemoc je dědičná, ale v rodině ji nikdo nemá

Nemoc LHON je totiž zatím neléčitelná. Podle lékařů je genetického charakteru a může být podle nich vyvolána například nějakou extrémní situací. „V mém případě ale k žádnému extrému nedošlo a nikdo jiný v rodině tuto nemoc ještě neměl. Tak nevím, co se stalo,“ krčí bezradně rameny.

Po maturitě dostal nabídku studovat na Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého (FTK UP) v Olomouci, kde je mimo jiné i sport pro handicapované. Hned v prvním ročníku v něm narazil na povinný lyžařský kurz, což mu hodně pomohlo v dalším sportovním směřování.

„Kvůli problému se zrakem jsem měl jet samozřejmě s trasérem. Toho jsem ale tehdy neměl. Pomáhal mi proto můj táta. Problémem bylo, že jsem jel rychleji než on. Takže mě při jízdě v podstatě jen kontroloval. Moc bezpečné to tedy nebylo,“ zavzpomínal dnes již s úsměvem na tehdejší situaci.

Talentu Kříže si všimnul jeden z vedoucích kateder na FTK UP Zbyněk Janečka, který mu následně zajistil trasérku, která zvládala mladíkovo nadšení pro lyže. „Nějakou dobu se mnou jezdila. Pak jsem ale začal jezdit s Radimem Nevrlým, který mi plně vyhovuje. V některých pasážích superobřího slalomu s ním můžu jet i více než stokilometrovou rychlostí. Přestože má rodinu, je velmi obětavý a hodně mi pomáhá,“ upřesnil.

Čeká ho Pchjongčchang

Úsilí se vyplatilo. Nyní se hodonínský borec chystá na paralympiádu do Pchjongčchangu, kde získal divokou kartu pro závody ve slalomu a obřím slalomu. Rád by startoval i v superobřím slalomu a sjezdu, tam ale ještě musí počkat na rozhodnutí porotců, zda mu start umožní. Do splnění kritéria mu totiž scházelo pár bodů.

„Za Českou republiku tam pojedeme tři zrakově postižení lyžaři. Mými kolegy budou Patrik Hetmer a Anička Pešková, která už má paralympijskou medaili z Vancouveru. Našim trenérem bude František Dostálek. Do Koreje pojedu získávat hlavně zkušenosti. Jsem ještě mladý, takže věřím, že budu ještě zrát a zúčastním se ještě několika paralympiád,“ dodal.

Kříž i přes svůj handicap nadále trénuje i biketrial. „Tento sport mám velmi rád a nemůžu se od něj jen tak odloučit. Musím mu ale věnovat mnohem pečlivější přípravu. Trať si nyní musím vždy předem pořádně projít a zafixovat na ní do paměti každý detail," vysvětlil mladý paralympionik.

Dosavadní sportovní úspěchy Tadeáše Kříže

* Mistr Evropy v biketrialu
*  Celkově 4. na mistrovství světa v biketrialu (v prvním ze dvou závodů seriálu dojel 3., podruhé 4.)
*  Vicemistr České republiky v biketrialu
* Mistr České republiky ve slalomu a obřím slalomu zrakově postižených

 

Fotogalerie
6 fotografií