Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Špionka na výletě? Američanka se vydala do Číny, skončila v poutech

Autor: všm - 
22. září 2015
20:35

V březnu se Američanka Sandy Phan-Gillis vypravila na návštěvu Číny, kde měla spolu s kolegy propagovat americké město Houston. To se ale nakonec nikdy nestalo. Byla obviněna z ukradení tajných vládních dokumentů a špionáže. Po šesti měsících zadržování ji policie oficiálně zatkla. Žena, její kolegové i rodina obvinění považují za absurdní. 

Američanka vietnamského původu je zadržovaná v Číně již více než půl roku. Podle informací The New York Times byla teprve nyní policií oficiálně zatčena. „Je podezřelá z toho, že se pokusila vynést ven informace ohrožující národní bezpečnost, a za to je v současné době vyšetřována,“ uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Hong Lei. „Doufáme, že svět bude respektovat celou věc jakožto čistě čínskou záležitost,“ dodal. 

To se ale nelíbí manželovi údajné „špionky“. Rozhodl se proto celý případ medializovat, a to před chystanou návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v USA. Zatím totiž událost americká vláda odmítla komentovat. Manžel zadržené také založil webovou stránku věnovanou záchraně své ženy. Veškerá obvinění striktně odmítá a stěžuje si, že mu oficiální orgány vlastně nesdělily příliš podrobností. 

Houstone, máme problém

Phan-Gillis byla prezidentkou Asociace sesterských měst Šen-čen – Houston, zároveň pracovala jako konzultantka. Z toho důvodu byla také údajně na cestě po Číně. Měla zde propagovat texaské město Houston a navazovat případnou spolupráci.  

Při cestě ji doprovázel Ed Gonzalez, který zastupoval houstonského starostu, obchodník Vincent Chau a čínský byznysmen Gary Ge. Podle nich se během pobytu neodehrálo nic podivného až do chvíle, kdy měli projít hraniční kontrolou na hranici mezi provincií Kuang-tung a zvláštní správní oblastí Macau. Skupinka se při průchodu rozdělila, na druhé straně už ale chyběl jeden člen – Sandy Phan-Gillis.

Až později jim manžel Američanky sdělil, že žena se s delegací domů jen tak nevrátí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi