Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nálet Číňanů na Česko? S přímou leteckou linkou ano, shodují se odborníci

Autor: David Klempíř - 
23. září 2015
19:10

Nové přímé letecké spojení mezi Prahou a Pekingem posílí dostupnost České republiky a střední Evropy pro čínské turisty. Těch bude v Evropě nadále přibývat i díky zaváděcí ceně 12 tisíc korun za letenku. Shodli se na tom odborníci oslovení Bleskem. 

Přímé letecké spojení s Čínou má potenciál ještě zvýšit zájem čínských turistů o Českou republiku. Ten má už v současné době rostoucí tendenci, což potvrzují také statistiky za první pololetí letošního roku.

„Od ledna do června 2015 přicestovalo do České republiky přes 115 000 čínských turistů ubytovaných v hromadných ubytovacích zařízeních, což činí více jak čtyřicetiprocentní nárůst v porovnání se stejným obdobím loňského roku. Čína tak potvrzuje svou pozici významného strategického trhu pro český příjezdový turismus,“ řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Její slova potvrzuje Petr Dufek, analytik ČSOB. Podle něj znamená sice přímá letecká linka zjednodušení pro obchodní styk, ale hlavní dopad pocítí turistický průmysl. „Čínští turisté objevují střed Evropy a takto to pro ně bude opět o něco snadnější. Na rozvoj oblasti českého turismu to bude mít opravdu znatelný dopad.“

Čínské turisty láká do Prahy mimo jiné tamní filmový hit Jen my víme kde, ve kterém mladá Číňanka pátrá právě v české metropoli po milostné avantýře své babičky. A sama najde v Praze lásku. Podobný model přitom už dříve zafungoval u Jižní Koreje.

CzechTourism spustí v Číně kampaň

Agentura CzechTourism podpoří stoupající trend příjezdů z Číny marketingovou kampaní. Tu připravuje zahraniční zastoupení agentury přímo v Číně. „Její součástí bude především image kampaň v tištěných a online médiích i propagace na sociálních sítích,“ řekla Martina Fišerová, mluvčí CzechTourism.

Čínští turisté podle ní navštěvují Českou republiku nejčastěji jako součást balíčku, který zahrnuje i Rakousko či Německo. Mezi nejoblíbenější destinace patří kromě Prahy i Český Krumlov a Karlovy Vary. „V České republice jsou Číňané uchváceni magickou atmosférou starobylých zákoutí, zachovalou architekturou i bohatou historií země. Nejznámějšími produkty jsou kromě českého piva a skla také české originální loutky či automobily značky Škoda,“ dodala.

Letenka za 12 tisíc

Nová linka ovlivnila už měsíc před svým zahájením ceny letenek. Hainan Airlines nasadily na spoj na termíny koncem září ceny od 12 tisíc korun, o stokoruny méně než Air France na spoj s přestupem v Paříži nebo Austrian Airlines na let s přestupem ve Vídni. Prohlásil to již koncem srpna ředitel divize Business Travel společnosti Thomas Cook Martin Doupovec. Ceny kolem 13 tisíc Kč za let do jihovýchodní Asie podle něj nejsou standardní a jsou důkazem konkurenčního boje.

Podle Josefa Trejbala, ředitele portálu Letuška.cz, se ale v dnešní době jedná již o běžné ceny, byť na spodní hranici: „V současnosti se kolem 12 tisíc korun jedná již o běžné ceny do všech asijských destinací, kam létá více dopravců a kde je tedy vyšší konkurenční tlak. Nejnižší cena ale nevypovídá nic o výnosnosti linky, jedná se pouze o jednu z cen, nelze znásobit počtem sedaček,“ řekl Blesku.

Zmiňovaná přímá linka má podle Trejbala rozsáhlou tarifní strukturu. Ceny se na trhu pohybují od 11 922 až do 193 968 Kč. „Významnějším ukazatelem mohou být nejběžnější ceny. Ty budou podle mého odhadu v ekonomické třídě 15 000 korun a v byznys třídě 50 000 korun,“ dodal.

dzery ( 24. září 2015 09:29 )

Man se tím zapíše do dějin...

pelagie ( 24. září 2015 08:29 )

to nám zase přihráli kamarády .......

handgood ( 23. září 2015 19:23 )

Lepší je nálet Číňanů, než nálet islamistů. EU a USA jsou farizejské mocnosti, stejně jako Rusko. S Číňany se odmítají veřejně stýkat, ale čile s nimi obchodují. Nálet Číňanů je daleko menší riziko, než utečenecká tsunami muslimských kobylek.

Zobrazit celou diskusi