Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Potěcha pro diktátora Kima: V KLDR poprvé koncertovala rocková skupina ze Západu. Jaká?

Autor: simao - 
20. srpna 2015
19:43

V zemi diktátora Kim Čong-una koncertovala vůbec první západní rocková skupina. Nebyli to Rolling Stones, kteří se přivalí do Prahy, ale jiná kapela, která již Česko také navštívila. Slovinští a poněkud kontroverzní Laibach. Jak se Severokorejcům jejich představení, během kterého slyšeli třeba i provařenou Life is life, líbilo?

Rockově industriální a avantgardní skupina Laibach ze Slovinska, která naposledy loni navštívila i Česko, vyrazila tentokrát do izolované KLDR a se souhlasem diktátora Kim Čong-una zpestřila tamní 70. výročí konce 2. světové války. Tedy v očích Severokorejců osvobození Korejského poloostrova od Japonců.

"Je to velmi neobvyklá událost a první koncert tohoto druhu, který je uspořádán v Severní Koreji," upozorňoval britský The Thelegraph Simon Cockerell, generální manažer britsko-čínské cestovní kanceláře Koryo Tours, která výjezd Laibach zprostředkovala. "Severokorejci obvykle pohlíží poněkud zmateně, když jim zahrajete rockovou hudbu, a já očekávám, že dojde i na něco z tohoto. Ale také že se jim ukáže síla hudby, síla výkonu a obrovských hitů," dodal.

Skupina Laibach vznikla již v roce 1980 a prezentuje se svébytným hudebním projevem a často kontroverzním vystupováním. Pro severokorejské publikum a tamní komunistický režim na vlastní kontroverzi sice ubrali, i když jak se to vezme. Během jejich vystoupení nechyběla prorežimní propaganda, když se na plátně za kapelou objevovaly propagandistické plakáty KLDR.

Laibach se tak stali první velkou rockovou skupinou ze Západu, která v Severní Koreji zahrála. Kromě vlastní tvorby Laibach předvedli i známou Life is life rakouské skupiny Opus, The Final Countodown od skupiny Europe a nechyběl ani cover od Beatles Across the Universe.    

Video Laibach v KLDR - Blesk
Video se připravuje ...

Vedle koncertu Laibach také zapózovali u severokorejských budov, na focení i samotný koncert oblékli členové kapely polovojenské košile podobné těm, ve kterých je občas viděn i samotný diktátor Kim.

Vojenské symboly jsou však skupině vlastní, kritici jí však vyčítají až přílišný nacionalistický ráz či používání kontroverzních, často totalitních symbolů. Samotné označení Laibach je německým překladem názvu slovinské metropole Lublaně. V této podobě se však používalo v období Rakouska-Uherska, ale také za nacistické okupace... „KLDR i Laibach jsou některými považováni za fašistické vyvrhele. Pravdou ale je, že nebyly správně pochopeny,“ tvrdil o koncertu norský režisér Morten Traavik, organizující podobné kulturní akce.

Fanoušci Laibachu pak upozorňují na to, že v podání jejich oblíbené kapely nejde o vyzdvihování totality, ale naopak o její parodii. Což ale patrně v KLDR nijak v potaz nebrali.

Laibach zahráli přímo v Pchjongjangu v paláci Ponghwa. Není přitom jasné, zda si jejich koncert nechal či nenechal ujít i vůdce Kim. „Účinkující ukázali umělecké kvality skupiny osobitým zpěvem, bohatým hlasem a kvalitním ztvárněním,“ hlásala po koncertu oficiální média KLDR. „Dost se to odlišuje od našeho hudebního vkusu. Ale bylo docela milé slyšet Arirang,“ komentoval pro agenturu AP jeden z návštěvníků vystoupení Laibach.

Člen skupiny Ivan Novak neskrýval nadšení. "Mám z toho dobrý pocit. Myslím, že jsme toho nakonec dokázali víc, než se čekalo. Samozřejmě nevím, jaký to bude mít ve výsledku dopad. Ale je to velký krok... ne, je to vlastně malý krok pro Laibach a velký krok pro lidstvo," uvedl pro AP Novak. Kapela měla v plánu hned dva koncerty, jeden připadl na středu, druhý na čtvrtek.

d.kresohlav ( 21. srpna 2015 00:34 )

Publikum se tváří znuděně jak na sté symfonii Pražského jara , jedna si dovolila lehký úsměv,ta se provařila

obluda.pb ( 20. srpna 2015 20:19 )

Když vidím to publikum, tak mi to přijde spíše jako zádušní mše...

Zobrazit celou diskusi