Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bombový útok v Bangkoku: Trhavinu nenastražili islamisté

Autor: ČTK - 
18. srpna 2015
08:02

Bomba, která byla použita při pondělním útoku v thajské metropoli Bangkoku, nepatří k výbavě, na jakou jsou místní úřady uvyklé u muslimských separatistů působících na jihu země. Podle agentury Reuters to dnes sdělil šéf thajské armády. Atentát si podle poslední bilance vyžádal 22 mrtvých, včetně osmi zahraničních turistů, a desítky zraněných.

Neshoduje se to s incidenty v jižním Thajsku. Typ použité bomby také nemá s jihem nic společného,“ řekl armádní šéf a náměstek ministra obrany generál Udomdedž Sitabutr v televizním rozhovoru.

Žádná skupina se k odpovědnosti za výbuch uvnitř hinduistického chrámu na rušné křižovatce v centru města nepřihlásila. Podle premiéra Prajutcha Čana-Očy zachytily bezpečnostní kamery podezřelého člověka, který patrně bombu nastražil. „Není jasné, kdo to je,“ upozornil ale předseda vlády.

Vyšetřovatelé záběry analyzují. Z cizinců je mrtvých pět Číňanů, z toho dva původem z Hongkongu, dva Malajsijci a jeden Filipínec. Jih Thajska už více než deset let sužuje separatisticky motivované násilí.

Naposledy před týdnem si tam pumový útok vyžádal šest mrtvých a 11 zraněných. Od roku 2004, kdy muslimští separatisté na jihu Thajska zahájili sérii útoků, zemřelo při podobných násilnostech více než 5000 lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi