Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čínské inferno: Svědek natočil celou explozi skladu nebezpečného materiálu

Autor: ČTK - 
14. srpna 2015
16:30

Stovky záchranářů a chemických expertů čínské armády pracují na místě dvou mohutných výbuchů nebezpečného materiálu, které ve středu otřásly přístavním městem Tchien-ťin. Jen těžko uvěřitelnou sílu exploze se podařilo zachytit na video jednomu ze svědků.

Zatímco se odborníci snaží zjistit příčinu tragédie, při níž zemřelo nejméně 56 lidí a dalších více než 720 bylo zraněno, záchranáři pátrají po možných přeživších. Dnes se jim podařilo najít jednoho z hasičů, který byl na místě explozí uvězněn 32 hodin.

Mezi oběťmi je i 21 hasičů z více než tisícovky záchranářů, kteří jako první zasahovali na místě neštěstí. Přes deset hasičů se stále pohřešuje.

Bilance neštěstí patrně zatím není konečná – nejen kvůli neupřesněnému počtu pohřešovaných, ale i proto, že 71 zraněných je ve vážném stavu.

Video Výbuch chemikálií se podařilo natočit svědkovi z bezprostřední blízkosti. - LiveLeak
Video se připravuje ...

Chemici se kromě příčiny exploze snaží zjistit, zda nebylo okolí skladu kontaminováno životu nebezpečnými plyny, které by mohly ohrozit například zasahující hasiče. Společnost vlastnící sklad, kde k explozím došlo, měla v minulosti problémy s porušením bezpečnostních předpisů.

Skladiště, které explodovalo, bylo určeno k ukládání nebezpečných a toxických chemikálií. V době výbuchů v něm podle policie byl převážně dusičnan amonný, dusičnan draselný a karbid vápenatý. Odborníci na bezpečnost chemických látek uvedli, že karbid vápenatý reaguje s vodou a vzniká acetylén (ethyn) – vysoce výbušný plyn.

K výbuchu tak mohlo dojít ve chvíli, kdy hasiči pokropili vodou karbid vápenatý; podle agentury Nová Čína začalo ve skladišti hořet několik kontejnerů, které se hasiči vydali uhasit, a poté došlo k explozím.

Zobrazit celou diskusi