Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Svědectví Čecha z Bangkoku: Bomba bouchla dva bloky od nás, všude byli policajti a sanitky

Autor: shp, ČTK - 
18. srpna 2015
20:15

Do Bangkoku se vydal za sportem, patří totiž k nejúspěšnějším českým thajboxerům. Radost z boje však Ondřeji Marvanovi (24) překazil bombový útok. Trutnovský bijec popsal, co se na místě dělo, webu Trutnovinky. A objevovat se začala i další svědectví přímo z thajské metropole.

Stalo se to dva bloky od arény, kde bojujeme. Bomba byla na motorce. Pak ještě před nějakým hinduistickým chrámem našli další bombu a po dalších třech pátrají. Je to masakr. Je zákaz jezdit metrem, taxi, tuk tukem. Z hotelu do arény musíme jezdit autobusy, které jsou určené jen pro nás,“ napsal z Bangkoku Ondřej Marvan.

Jemu ani sportovnímu kolegovi Matěji Trčkovi se nic nestalo. „Výbuch jsme neslyšeli. Dívali jsme se na zápasy a najednou všude kolem nás začali lítat policajti a sanitky. Nechápali jsme, co se děje. Zápasy by ale měly normálně pokračovat, i když zrovna teď večer kvůli té situaci mají všichni manažeři týmů zasedání,“ dodal.

Bilanci pondělní tragédie úřady stále upřesňují, mezi 22 mrtvými byli podle médií tři Číňani, dva Malajsijci, jeden turista ze Singapuru a jeden z Filipín. Se zraněním bylo hospitalizováno 123 lidí, mnozí jsou v kritickém stavu.

Neznámý pachatel se v úterý v centru Bangkoku pokusil o další atentát, když shodil z jednoho z mostů nálož. Trhavina explodovala ve vodě a žádná zranění nezpůsobila.

Video Výbuch v Bangkoku - Reuters
Video se připravuje ...

Přežít výbuch bomby je něco, co naštěstí většina lidí nikdy v životě nezažije. Ale pro ty, kdo byli v pondělí v Bangkoku blízko místa, kde vybuchla nálož, jde o děsivou zkušenost, na jakou budou těžko zapomínat, napsal zpravodajský server BBC News.

Tlaková vlna z výbuchu byla citelná do vzdálenosti několika set metrů, potvrdili očití svědci. Dva turisté pro BBC popsali pocity z teroristického útoku v thajské metropoli. John Murray ze Sydney, který do Bangkoku přijel se svou přítelkyní, uvedl: "Ve chvíli výbuchu jsme se dívali přímo na chrám a já stál vedle své přítelkyně. Byli jsme na nadchodu, který je 700 nebo 800 metrů nad chrámem. Z ničeho nic jako by něco zasyčelo, a ve zlomku sekundy se ozvala obrovská exploze a vystřelil plamen snad do výšky 15 metrů do vzduchu, a možná i víc."

"Nebyla to exploze, která by se rozprostřela do šířky, spíš směřovala do výšky a okamžitě po výbuchu kolem začaly létat šrapnely," dodal. "Byly jako hrubý popel... jako droboučké kousky kovu. Jakmile se ozvala exploze, všichni jsme padli k zemi. To byla naše okamžitá reakce, tělo tak zareaguje úplně automaticky. V tu chvíli jsem vůbec nevěděl, co se to vlastně stalo. Myslel jsem, že vybuchlo auto nebo tak něco." Podle jeho slov byl tlak exploze tak silný a pronikavý, že ho cítil doslova v celém těle a zalehly mu uši. "Slyšel jsem zvonění v uších, jinak nic. Nic jiného jsem neslyšel. Bylo to vážně divné," dodal.

Jorge ze Španělska byl nedaleko nákupního střediska, které leží asi 200 až 300 metrů od místa exploze. "Povídal jsem si s jedním Thajcem a najednou jsme uslyšeli explozi. By to velký hluk, a taky jsme cítili tlakovou vlnu z výbuchu bomby, to byl rozhodně pocit, jaký člověk každý den nezažije," uvedl. "Bylo to jako hluboký zvuk na velmi, velmi nízké frekvenci, který doplňuje tlak na tělo, jako by do vás někdo chtěl strčit, anebo jako kdyby vám pustil zblízka fén na vlasy do obličeje," popsal Jorge. "Byla to směs těchto pocitů, hluku, hlubokého a nízko položeného, a taky toho tlaku na šaty. Od místa exploze jsem byl vzdálený pár set metrů, a stejně jsem ho jasně cítil, takže to rozhodně nebylo nic malého. Krom toho jsme viděli opodál stoupat kouř, nějaké plameny... a cítili jsme divný zápach," dodal.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi