Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Číňané v USA hledají své uprchlíky. Spadeno mají i na bratra exprezidenta

Peking má údajně do Spojených států vysílat agenty. Jejich úkolem je najít uprchlé Číňany a přimět je k návratu. Ilustrační foto)
Peking má údajně do Spojených států vysílat agenty. Jejich úkolem je najít uprchlé Číňany a přimět je k návratu. Ilustrační foto)  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, sou - 
18. srpna 2015
05:30

Peking má do Spojených států vysílat agenty s úkolem najít uprchlé Číňany a přimět je k návratu. Podle informací New York Times do USA pravděpodobně přicházejí jako turisté nebo na obchodní víza. Jedním z hledaných má být i bratr předního poradce někdejšího prezidenta Chu Ťin-tchaa.

Tajní agenti mají být podřízení čínskému ministerstvu veřejné bezpečnosti. To bylo prý pověřeno operací Hon na lišku. Akce spočívá ve vypátrání čínských emigrantů, kteří mají být zastrašovacími taktikami přinuceni k návratu do Číny. Jejich součástí má být i například vyhrožování příbuzným, které uprchlíci nechali ve své rodné zemi.

V některých případech jde údajně i o to, dostat zpět do Číny nezákonně získané peníze. Operace je prý součástí populární protikorupční kampaně čínského prezidenta. Činnost agentů údajně nabyla na intenzitě v posledních měsících.

Komplikace návštěvy čínského prezidenta v Bílém domě?

Spojené státy jsou jejich přítomností stále více zneklidněné. Washington si měl už i údajně v Pekingu na tuto praktiku stěžovat. Měl požádat, aby čínská strana s tímto pronásledováním čínských uprchlíků přestala.

Jedním ze seznamu lidí, po kterých agenti pátrají, má být i bratr předního poradce někdejšího prezidenta Chu Ťin-tchaa. Exprezidentův poradce Ling Ťi-chua byl v červenci v Číně obviněn z korupce a vyloučen z řad komunistů.    

Pronásledování jeho bratra Ling Wan-čchenga by podle zdrojů listu mohlo zkomplikovat i zářijovou návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Bílém domě. Poradcův bratr měl do USA odejít už před více než rokem. Ve své vlasti upadl v nemilost úřadů.

Podle údajů čínského ministerstva bylo od roku 2014 přivedeno zpět z USA 930 podezřelých.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi