Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Útok Tálibánu v Afghánistánu: Sebevražedný atentátník s autem plným bomb zabil 22 lidí

Sebevražedný útok v Afghánistánu (ilustrační foto)
Sebevražedný útok v Afghánistánu (ilustrační foto)  (Autor: ČTK, EPA, Reuters)
Autor: ČTK - 
9. srpna 2015
09:47

Nejméně 22 lidí přišlo v sobotu pozdě večer o život při bombovém útoku v severoafghánské provincii Kunduz. S odvoláním na místní policii o tom dnes informují zahraniční agentury. K útoku se přihlásilo radikální hnutí Tálibán.

Sebevražedný atentátník vjel vozidlem naloženým výbušninami do skupiny členů provládní milice a odpálil se. Podle mluvčího policie v provincii Kunduz jsou mezi zabitými hlavně bojovníci věrní vládě v Kábulu, kteří se snaží odrazit ofenzivu Tálibánu a extremistů ze zemí Střední Asie spřízněných s radikálním hnutím Islámský stát.

Nicméně agentura AP uvedla, že oběťmi jsou členové ilegálních ozbrojených skupin, kteří v minulosti bojovali jak s povstalci z Tálibánu, tak s vládními jednotkami.

V pátek se dějištěm nejhorší série útoků za několik posledních let stal Kábul. Útoky proti policejní akademii, čtvrti obývané civilisty a základně Severoatlantické aliance (NATO) si vyžádaly více než 50 obětí.

V provincii Badachšán na severu země příslušníci Tálibánu během veřejného shromáždění v sobotu oběsili sedmadvacetiletou matku tří dětí, kterou obvinili z mimomanželského sexu, uvedly tamní úřady. Jinde v této provincii pak radikálové sťali dva policisty a jednoho civilistu. Podle AP tvrdili, že jde o špehy.

Zatím není jasné, zda nynější vlna násilností v Afghánistánu ukazuje na jednotu Tálibánu, nebo naopak na rozpory uvnitř hnutí.

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi