Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Překvapení po letech: Zakladatel Talibanu je prý mrtvý!

Autor: mb - 
29. července 2015
13:28

Záhadný vůdce Talibanu Muhammad Umar, kterého nikdo neviděl od roku 2001, je údajně po smrti! Dle afgánských vládních zdrojů však zemřel již před dvěma či třemi lety. Není to ovšem poprvé, co se objevují zprávy o smrti islamisty. Hnutí Taliban, které doposud vždy zvěsti o jeho smrti odmítalo, nyní uvedlo, že "brzy vydá prohlášení".

O Umarovi se toho mnoho neví, dokonce ani rok narození není jistý. Údajně se narodil v letech 1959-1962 v chudé rodině a v roce 1994 měl sen, kdy se mu zjevila žena, která mu řekla: „Potřebujeme tvou pomoc. Povstaň. Musíš ukončit zmatek. Bůh ti pomůže.“ Muhammad Omar okolo sebe proto shromáždil zhruba 50 příznivců z řad islámských škol a založili hnutí Taliban (v překladu studenti). V letech 1996-2001 již Taliban prakticky ovládal Afghánistán.

Zabili ho vlastní?

Umar se nerad fotil, protože to odporuje přísné verzi islámu a tak na světě existují pouze dvě fotografie nevalné kvality, na kterých je zachycen islamistický vůdce. Nerad se prý stýkal s cizinci a preferoval blízkost svých nejbližších. I jeho údajná smrt je obestřena tajemstvím. Podle jedné verze ho měli zabít jeho vlastní spolubojovníci, když se nepohodly dvě skupiny soupeřící o moc v hnutí Taliban!

Ničitel soch

Byl to právě Muhammad Umar, kdo vydal barbarský příkaz ke zničení vzácných soch, tzv. Buddhů z Bamjánu, které byly vytvořeny v 6. stol po Kr. a vydržely až do března 2001, kdy je odpálil Taliban. „Všechny sochy v Afghánistánu musí být zničeny,“ prohlásil prý tehdy Umar. Zničení 1400 let starých soch tehdy šokovalo mezinárodní společenství. USA na Umarovu hlavu dokonce vypsaly odměnu 10 milionů dolarů (zhruba 250 milionů Kč).

Jednooký emír

Taliban na svých stránkách nedávno zveřejnil oslavnou ódu na islamistu, který přišel v boji se Sověty o oko. Jeho oblíbenou zbraní bylo RPG, měl mít „charismatickou osobnost a zvláštní smysl pro humor“.

„Nehledě na neustálé útoky nepřátel, Omar stále neúnavně pokračuje ve své práci a organizuje džihádistické aktivity jako vůdce Islámského emirátu,“ napsalo hnutí Taliban. Chvalozpěv na Umara měl zřejmě vyvrátit zvěsti o tom, že je mrtvý. Od invaze USA do Afghánistánu se po Umarovi slehla zem. Spekulovalo se, že se skrývá v Pákistánu, zprávy o jeho smrti se zatím vždy ukázaly jako nepotvrzené.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi