Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Německý poslanec si uprchlíky vzal k sobě domů! Inspirují se další politici?

Německý poslanec Martin Patzelt si k sobě domu nastěhoval tyto dva eritrejské uprchlíky.
Německý poslanec Martin Patzelt si k sobě domu nastěhoval tyto dva eritrejské uprchlíky.  (Autor: ČTK, Reprofoto Youtube)
Autor: lm - 
4. srpna 2015
20:42

Německý konzervativní poslanec Martin Patzelt (68) jde svému lidu i ostatním politikům příkladem. K sobě domů si nastěhoval dva eritrejské uprchlíky a mladým mužům pomáhá najít práci. Už spolu bydlí měsíc.

Příliv uprchlíků vyvolal v německých spolkových zemích napětí. Od počátku letošního roku jich do země přišlo 300 tisíc a očekává se, že číslo naroste až na půl milionu. Spolu s růstem počtu běženců ale roste i počet nenávistných útoků orientovaných proti nim. Společnost se rozdělila na dva tábory a většina Němců se přistěhovalectví obává více než terorismu.

Proti „polarizaci společnosti a nenávisti k uprchlíkům“ se zasadil bojovat i konzervativní poslanec Martin Patzelt, který je zároveň spolustraníkem kancléřky Angely Merkel. Ten si k sobě do domu nastěhoval dva mladé eritrejské uprchlíky, které potkal v kostele. Haben (19) a Amet (24) bydlí u něj v podkroví spolu s poslancovým synem.

„Spolupráce, poskytnutí přístřeší, péče o ně a přivítání – to jsou malé krůčky, díky kterým se uprchlíci mohou cítit jako lidi a konečně vystoupit z anonymního prostředí masy azylantů,“ vysvětlil německé televizi ARD politik, který mladíkům zajistil lekce němčiny a snaží se jim dokonce sehnat v okolí práci. „Kdyby to tak udělalo více lidí, byli bychom na dobré cestě,“ dodal. Jeho dobročinnost přinesla mnoho chvály, ale také několik výhrůžek smrtí.

Eritrejci tvoří podle OSN druhou největší skupinu běženců směřujících do Evropy. V zemi přes dvacet let vládne přísný diktátor Isaias Afewerki, který mimo jiné nakázal osmnáctiměsíční povinnou vojenskou službu. Na vojně ale Eritrejci nedobrovolně tráví klidně i deset let. A to téměř bez jakéhokoliv výdělku. Uprchlíci z této země obvykle dostávají v Německu azyl.