Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

KOMENTÁŘ: Uprchlíky k nám nikdo nezval, ani oni sami

Komentář Petra Holce k vyjádření Miloše Zemana o uprchlících
Komentář Petra Holce k vyjádření Miloše Zemana o uprchlících  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, archiv)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
4. srpna 2015
05:23

„Nikdo vás sem nezval. Když už tady jste, tak musíte respektovat naše pravidla. Když se vám to nelíbí, běžte pryč,“ vzkázal prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro deník Blesk nejen vzbouřeným uprchlíkům v Bělé pod Bezdězem. Byl bych opatrný.

Uprchlíci obvykle bývají uprchlíky právě proto, že je nikdo nikam nezve, nebo ne? Navíc podobní uprchlíci bývali za komunismu i Češi, když prchali před komunisty. Byli političtí, nebo ekonomičtí uprchlíci, jak se dnes rádi ptáme, když se chceme zbavit stále palčivějšího problému s nelegální imigrací?

Asi obojí, přestože pozdní komunisti už lidi včetně disidentů nezabíjeli, ale jen jim systematicky ničili život džínsy z Prostějova, paneláky a schůzemi ROH. Podobně jako dnešní uprchlíci utíkali i Češi prchající na Západ za lepším ekonomickým životem, který politický komunismus ze své podstaty vylučuje stejně jako režimy v Sýrii, Jemenu nebo Afghánistánu.

Navíc mnozí uprchlíci, dělající si mejdan z demolování vlastního ubytování, vůbec netouží po tom, aby je do Česka někdo zval; jak dali na vědomí, jsou tu nedobrovolně a po Češích ze všeho nejvíc chtějí autobus s plnou nádrží, který je odveze do bohatého Německa. Nebo jinak: postkomunistické Česko je pro ně pořád chudá země, protože třeba Němci jim dají větší měsíční kapesné, než je u nás ani ne desetitisícová minimální mzda. A taky mají lepší jogurty.

Což mimochodem ukazuje na nesmyslnost různých uprchlických kvót, kdy například Česko slíbilo, že do roku 2017 přijme 1500 uprchlíků. Česko je možná i přijme, oni ale stejně vyrazí na Západ, kde se žije líp. Ostatně zeptejte se i dnešních mladých Čechů, které potkáte v hotelích v Rakousku, na německých benzinkách nebo v italských restauracích. Na Západ prostě rádi utíkáme všichni. My Češi ale aspoň máme ohledně imigrace jisté štěstí v neštěstí: i když už jsme podle Václava Klause měli dostihnout Rakušany, udělali jsme evidentně někde chybu a pořád jsme relativně tak chudí, že k nám skoro žádní uprchlíci nechtějí.

CELÝ ZÁZNAM ROZHOVORU S PREZIDENTEM MILOŠEM ZEMANEM Z LÁN NAJDETE ZDE>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa