Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Turecko bombardovalo Kurdy v Iráku, připojilo se k boji proti radikálům

(Ilustrační foto) Turecko se připojilo se k boji proti radikálům v Sýrii.
(Ilustrační foto) Turecko se připojilo se k boji proti radikálům v Sýrii.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
25. července 2015
11:11

Turecká vojenská letadla v pátek večer bombardovala tábory Strany kurdských pracujících (PKK) v sousedním Iráku. Potvrdil to v sobotu úřad premiéra Ahmeta Davutoglua. Nálety na Kurdy následovaly po dvojí vlně útoků na radikály z Islámského státu (IS) působící v Sýrii. Turecko se jimi připojilo k zemím, které zasáhly do syrských bojů.

Na Kurdy v severním Iráku zaútočilo Turecko poprvé od mírové dohody mezi Ankarou a PKK, která byla oznámena v roce 2013. Kurdové bojují o svou autonomii v Turecku od roku 1984.

Páteční letecké útoky proti Straně kurdských pracujících se soustředily na pozice PKK v horách na severu provincie Dahúk, která se nachází v autonomním iráckém regionu Kurdistánu. "Zhruba ve 23:00 místního času dnes večer (22:00 SELČ) turecká vojenská letadla zahájila bombardování našich pozic poblíž hranice. Nálety byly doprovázeny silnou dělostřeleckou palbou," řekl v pátek AFP mluvčí PKK Bakhtiar Dogan.

Podle vládních zdrojů zasáhla letadla sedm cílů. Soustředila se na úkryty, bunkry, skladiště a další logistické objekty v pohraničních horách Kandíl na irácko-íránské hranici. Tam je podle AP sídlo velitelství PKK. Strana je v Turecku zakázaná, má ale několik výcvikových táborů v irácké provincii Dahúk, jež sousedí s kurdskými regiony Sýrie.

Napětí mezi tureckou vládou a Kurdy se vystupňovalo v posledních dnech poté, co sebevražedný atentát připisovaný IS v tureckém pohraničním městě Suruç zabil 32 lidí. Kurdské skupiny obviňují tureckou vládu, že s Islámským státem nebojuje. Ve středu se PKK přihlásila k odpovědnosti za smrt dvou policistů nedaleko města Sanliurfa obývaného převážně Kurdy.

V pátek turecká armáda provedla dvě vlny útoků na IS v Sýrii. Zahynulo při nich údajně několik desítek bojovníků IS.

Turecko se dosud do bojů v Sýrii nevměšovalo, ale citlivě reagovalo na pohraniční incidenty. Přijalo na své území téměř dva miliony syrských uprchlíků a od počátku syrské války ostře vystupuje proti syrskému prezidentovi Bašárovi Asadovi, přičemž v minulosti jeho spojencem.

Ankara také prosazovala vytvoření nárazníkové zóny, aby lépe chránila své pohraničí. Vyjednávala o tom v minulých dnech s USA a podle tureckého ministerstva zahraničí bude zóna vytvořena. Turecký tisk píše, že půjde o úsek dlouhý 98 kilometrů mezi městy Džarábulus a Máraa v provincii Halab, což je zhruba desetina syrsko-turecké hranice. Zóna má být široká 40 kilometrů.

Turecký list Hürriyet píše o obratu v taktice v boji proti IS, protože poprvé se dohodli klíčoví spojenci USA a Turecko. Nálety, kterými bude bezpečnost v zóně zajištěna, budou provádět hlavně americká letadla, jimž dá Turecko k dispozici základnu v jihotureckém Incirliku. Turecko bude do operací zasahovat, jen bude-li to nezbytné. Poskytne k tomu nejen svá letadla, ale také dělostřelectvo. Kvůli bojům u hranice už v minulých dnech posílilo jednotky na hranici.

 

ingmarie ( 25. července 2015 12:51 )

vzhledem k tomu, že zásobujeme Kurdy zbraněmi , tak jsme nyní skoro ve válce s proradným Tureckem, členem NATO - což ale podle regulí této organizace, není mezi členy možné!! Každopádně pro nás lepší Kurdi než Islámský stát i Turci.

Zobrazit celou diskusi