Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Útok atentátnice z ISIS: 32 mrtvých, pláč nad rakvemi i nepokoje a vodní děla v Turecku

Autor: simao, ČTK - 
21. července 2015
15:40

Bombový útok ve městě Suruç na jihu Turecka zarmoutil mnoho lidí. Přinesl nejméně 32 obětí, nad jejichž rakvemi bědují rodiny a příbuzní. Po krveprolití, které mohla podle prvních závěrů vyšetřování způsobit sebevražedná atentátnice z ISIS, Turci však také vyrazili do ulic. Zasahovaly proti nim pořádkové jednotky s vodními děly i slzným plynem.

Atentát na jihu Turecka vyvolal v zemi nepokoje. Lidé vyrazili do ulic především v Istanbulu, kde se demonstranti střetli s pořádkovými silami. Ty proti nim vytáhly vodní děla i slzný plyn. Ke střetům došlo u hlavního istanbulského náměstí Taksim. Turečtí Kurdové, kteří jsou mezi oběťmi pumového útoku především, namířili protest proti vrahům z Islámského státu, ale také proti prezidentovi Erdoganovi.

Nepokoje v Istanbulu po bombovém útoku na jihu Turecka Nepokoje v Istanbulu po bombovém útoku na jihu Turecka | Profimedia.cz

Turecký premiér Ahmet Davutoglu přitom dnes bez dalších podrobností oznámil, že policie identifikovala jednoho podezřelého v souvislosti s pondělním krvavým sebevražedným atentátem na kulturní středisko u syrské hranice na jihu země. Davutoglu podle agentury AFP zopakoval, že za atentátem stojí s největší pravděpodobností radikálové z hnutí Islámský stát.

„Vyšetřovatelé teď zkoumají možné vazby tohoto podezřelého v zahraničí a v Turecku,“ uvedl Davutoglu na tiskové konferenci a upřesnil, že bilance obětí stoupla na 32 mrtvých. Dvacet devět ze 100 zraněných zůstává v nemocnici. Město Suruç, kde k atentátu došlo, leží přitom zhruba deset kilometrů od syrského pohraničního města Kobani.

Exploze byla načasována na dobu, kdy se v centru Suruçu shromáždili mladí Turci a Kurdové a připravovali se na plánovaný výlet do Kobani. Mezi mrtvými je tak mnoho studentů.

Podle některých tureckých médií atentát spáchala mladá žena. Turecko podle premiéra zvýší bezpečnostní opatření na hranici se Sýrií. „Podle prvních důkazů byla exploze sebevražedným útokem a spáchal ji DAIŠ,“ potvrdil na tiskové konferenci v Ankaře premiér Davutoglu. DAIŠ je zkratka, kterou pro radikály z Islámského státu používá arabský svět. „Ještě ale nejsme ve fázi konečných soudů,“ dodal.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který je nyní na oficiální návštěvě Kypru, na tragédii reagoval slovy: „Jménem svým i jménem mého národa odsuzuji a proklínám ty, kteří spáchali tento barbarský čin.“

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi