Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Křesťané čelí frustraci. Muslimové jim v Iráku nechtějí prodat ani jídlo

Autor: Daniela Soukalová - 
8. října 2015
06:02

Křesťanští uprchlíci v iráckém Erbílu začínají být v čím dál horší situaci. Muslimové jim nechtějí prodávat na tržišti zboží nebo jim účtují i trojnásobnou cenu. Navíc tam ani nesmí pracovat. Na tomto chování se nejspíš podepisuje celkově špatná situace v zemi. Vláda prý muslimům už čtyři měsíce nevyplácí žádné mzdy.

Členové nadačního fondu Generace 21 jeli pomoci křesťanům v uprchlickém táboře v iráckém městě Erbíl. Nejvíce potřebovali plenky pro děti a jiné hygienické potřeby. Jejich situace se tam ale razantně zhoršila. Zatímco v červnu o útěku uvažovalo 60–70 procent lidí, nyní je to už více než 90 procent. Na tomto faktu se podepisuje i zvýšená míra agrese ze strany muslimské většiny.

Muslimové je dokážou v davu velice jednoduše rozpoznat. Mají totiž odlišné oblečení a mluví jiným jazykem. „Nepřátelství místní populace se stupňuje, například v muslimské čtvrti trhovci vůbec neprodávají křesťanům zboží nebo si usmlouvají ceny na trojnásobek ceny, za kterou prodávají tu samou věc muslimům,“ uvádí Jan Dezort z nadačního fondu Generace 21.

Křesťané musí ale útokům čelit i při odchodu z tábora. Někteří muslimové jim plivají do tváří. „Když jsem mluvil s tou většinovou populací muslimů, tak ti lidi působí víc naštvaně a zoufale nad celkovou situací. Několik lidí nám říkalo, že například vláda už čtyři měsíce nevyplácí lidem mzdy,“ upřesňuje Dezort.

Vysoký nájem, ale nízká kupní cena

Do Erbílu přichází mnoho lidí, kteří nutně potřebují někde bydlet. Volí tak nejčastěji podle Dezorta nějaký pronájem ubytování. Jenže to je tam momentálně velice drahé. Na druhou stranu ale klesá hodnota nemovitostí, když se ji pokoušejí místní prodat.

Často tak lidé musí své domy prodávat velice pod cenou. Tedy v případě, že se jim vůbec podaří sehnat kupec. Spousta lidí totiž spoléhá na to, že rodina uteče do Evropy a oni tam pak budou mít volný přístup. „Známe tam muže, který chce prodat své 100akrové pole. Jenže lidé si říkají, na co by ho kupovali, když uteče a oni si ho můžou jednoduše rozdělit,“ informuje Dezort.

Když křesťané nemohou pracovat

Lidé jsou hodně frustrováni i z toho, že nemůžou pracovat. Jeden z truhlářů začal podnikat přímo před svým kontejnerem v táboře. „Než ISIS obsadil Ninivskou pláň, měli tito křesťané domy, auta, velká pole, někteří velmi dobré postavení. Pro některé je doteď strašně těžké se s tím smířit a připustit si, že jsou bráni jako nikdo,“ říká Dezort.

Lidé kolikrát nemají ani na to, aby svým dětem koupili hračky. Jedním příkladem z mnoha může být desetiletý chlapec, který před útěkem z Qaraqoše před ISIS měl letadlo na dálkové ovládání. Ve spěchu a zmatku útěku ho musel nechat doma. Měsíce rodičům vyprávěl o helikoptéře na trhu, jenže ti na ni neměli dostatek finančních prostředků.

„Za své peníze jsme mu s naším iráckým spolupracovníkem Salmanem Hasanem tu helikoptéru koupili i s náhradníma baterkama. Stál v přepočtu asi 500 Kč. Měli byste vidět oči toho kluka. Z hlediska nějaké systematické pomoci to význam nemá, ale pro toho kluka to znamená hodně,“ uzavřel Dezort.