Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Výměna lidí? Tu si diktují teroristé! Říká o únosu Čechů v Libanonu exšéf civilní rozvědky

Autor: Vera Renovica - 
20. července 2015
20:15

Spekuluje se o tom, že Češi byli uneseni, aby je pak vyměnili za Alího Fajáda. Už něco takového proběhlo? A bylo by to vůbec možné? Blesk.cz se zeptal exšéfa civilní rozvědky Karla Randáka.

„V českém kontextu nevím o tom, že by kdy proběhla výměna zajatců v případě teroristických skupin. Proběhla samozřejmě výměna zadržených špionů v době studené války. Možné je všechno. Život pěti Čechů stojí za to, aby byli vyměněni za někoho, koho my tady zadržujeme. Izrael například svého vojáka vyměnil za zhruba tisíc vězněných Palestinců, a není to tak dlouho.

Nejdůležitější je, aby se ti únosci ozvali a řekli, co chtějí. Američané si sice přejí, aby byl Fajád vydán jim. Jenže kdybych byl pořád zodpovědný za rozvědku, tak bych se jich v podstatě ani neptal. Nedávno se stalo, když byly zadržovány Hanča a Tonča (české dívky unesené v Pákistánu, pozn. red.), že původní požadavek únosců byl propuštění lékařky zadržované v USA. A myslím, že se nikdo z české strany ani neodvážil oslovit Američany, jestli by tu pákistánskou lékařku vydali. Jde o suverénní rozhodnutí státu, jsou to čeští občané.

Zpravidla mají u výměny lidí navrch únosci a oni si diktují podmínky včetně místa. Optimální je, pokud se podaří dosáhnout dohody na neutrálním místě anebo najít prostředníka – stejně jako figurovali Turci v případě našich dvou děvčat. Kupříkladu jestli v únosu není zaangažován Hizballáh (politická a militantně-islamistická organizace, která ovládá prostor, kde Češi zmizeli, pozn. red.), tak ten by mohl velmi dobře splnit úlohu nějakého prostředníka.“

hofihofi ( 21. července 2015 01:31 )

A co kdyz je to dobrovolne a unos je nahrany a s vedomim tech cechu, Jenze ty zadrzene u nas chce USA A JAK ASI CR bude skakat?

kapsle ( 20. července 2015 21:44 )

JÓ,tak propustí spolupracovníky teroristů za lidi, kteří si museli být vědomí rizika svého jednání/ a kdovíjak to je/. To je tedy divnej exšéf rozvědky. Ve jménu vyššího pricipu mravního....by tohle říci neměl.

moiaza ( 20. července 2015 20:39 )

Do Libanonu jezdí jen hlupáci.

Zobrazit celou diskusi