Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Do řeckého referenda promluvili mniši. „Ano“ by prý uspíšilo příchod Antikrista

Autor: mb - 
7. července 2015
19:10

Nedělní referendum, ve kterém Řekové odmítli návrh mezinárodních věřitelů, se snažili ovlivnit i někteří církevní představitelé. Podle nich šlo nejen o ekonomickou volbu, ale také o duchovní boj. Kdyby Řekové hlasovali „ano“, bylo by to údajně „ano“ pro Antikrista.

Postavení pravoslavné církve v Řecku je naprosto dominantní. A tak není divu, že se vyjadřovala i k otázce referenda.

„Když se rozhoduji, jestli „ano“, či „ne“, tak neuvažuji v materiálních kategoriích. Je naprosto jasné, že „ne“ nám přinese ekonomickou katastrofu… Evropa nás však vede k Antikristu, a pokud řekneme „ano“, přijde „šelma“, kterou pozveme svým souhlasem. Odmítám říci „ano“, protože „ano“ znamená příchod Antikrista. Neřeknu „ano“, i kdybych měl umřít hlady,“ prohlásil dramaticky archimandrita Nektarios (archimandrita je v pravoslaví označení pro představeného kláštera, pozn. red.).

Athos versus EU

V podobném, i když o poznání méně dramatickém duchu se nesl i otevřený dopis mnichů z hory Athos.

„Výběr není mezi drachmou a eurem, Evropskou unií a nezávislým vývojem země, jde o volbu daleko hlubší. Všechny ty zákony, které již byly přijaty a které se chystají přijmout, mají jediný cíl. Nejde jen o ztrátu suverenity Řecka a jeho rozprodej, ale o úplné zničení svobodné a hrdé pravoslavné duše,“ domnívají se mniši Epifanios, Avakum a Alipios.

Rozkol v církvi

Ne všichni církevní představitelé však brojili proti EU. Hlava pravoslavné církve v Řecku naopak podpořila „ano“.

„Musíme našim dětem slíbit Řecko prosperující. Řecko, které bude sebevědomé a stabilní, jež bude pevnou částí velké evropské rodiny,“ prohlásil arcibiskup Ieronymos II. V Řecku se k pravoslaví hlásí 98 procent lidí.

 

andorea ( 7. července 2015 20:07 )

 Poslední dobou mám pocit, že Antikrist už řádí dost dlouho...

Zobrazit celou diskusi