Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zakažme půjčovat na úrok, hlásá Ruská pravoslavná církev. Lichvářství nás vede do války

Autor: mb - 
10. srpna 2015
15:26

Ruská pravoslavná církev spojila síly s Kremlem a chystá alternativu k současnému finančnímu systému. Při diskusi na toto téma nechyběla dramatická prohlášení – finanční systém založený na křesťanské etice má prý „zabránit válce“.

„Nyní je zcela jasné, že se blíží konec finanční pyramidy. Je to konec ekonomie, která je postavena na principu peníze dělají peníze. Je to konec ekonomie, která zbavuje člověka plodů jeho práce,“ okomentoval kdysi finanční krizi, která otřásla světovými trhy v roce 2008, vysoce postavený ruský klerik Vsevolod Čaplin (47).

Nový systém nebo válka

Tehdy se zrodil v Ruské pravoslavné církvi nápad přijít s alternativou, která by nejen měla ochránit Rusko před dalšími finančními otřesy, ale také nastavit vyšší etické normy.

V případě neúspěchu pak duchovní dokonce varuje před válkou. „Aby nevyhnutelný krach světové ekonomiky neskončil katastrofou, aby vše neskončilo válkou, je nutné ve světě vytvářet mechanismy, jež by fungovaly na jiných principech, a ne na lichvářství,“ poznamenal dramaticky Čaplin.

Církev a kapitál

Kněz Vsevolod Čaplin je známý svými kontroverzními výroky, ve společnosti vyvolalo značnou nevoli jeho tvrzení, že by se ženy měly oblékat „cudněji“, aby se vyhnuly znásilnění.

Chtěl též vytvořit „národní dress code (povinný styl oblékání, pozn. red.)“. Ačkoliv nápad Ruské pravoslavné církve není nový, nyní se k němu připojili i zástupci podnikatelů.

„Ruská obchodní komora podporuje projekt Pravoslavného finančního systému (PFS) a snahu o větší transparenci a důvěru v bankovní sféře,“ stojí v prohlášení Ruské obchodní komory, která je nestátní organizací sdružující komerční i nekomerční subjekty Ruské federace. Přesto – zástupci z řad podnikatelů jsou opatrnější a o žádné „revoluci“ v bankovnictví nehovoří. „PFS doplní již existující finanční systém…“ stojí v prohlášení komory.

Zodpovědný byznys

Koncepce PFS počítá s tím, že budou zakázány „spekulativní investice“, nebude podporován tabákový průmysl a hazardní byznys. Podpory se naopak mají dočkat „reálná odvětví“ ekonomie a investovat se bude například do nákupu nových technologií.

Aby se „alternativní systém“ rozjel, je podle tvůrců nutné otevřít banku. „Potřebujeme 400 milionů rublů (zhruba 155 milionů korun) na vytvoření pravoslavné banky, systém pak začne okamžitě fungovat,“ říká nejmenovaný člen Obchodní komory Ruské federace.

Banka navíc nebude půjčovat na úrok, tuto praktiku považuje za neetickou, protože odporuje pravoslavné morálce. Prostí občané by se ale neměli předčasně radovat, banka bude minimálně na začátku existence poskytovat služby jen právním subjektům.

Úroky v historii

Půjčování na úrok bylo v Evropě dlouhá staletí vnímáno jako cosi nemorálního. Negativně se k praktice vyjadřovali již antičtí filozofové Platon a Sokrates. Církev se též stavěla negativně k lichvě, jak bylo tehdy označováno jakékoliv půjčování na úrok.

Jenže v době reformace křesťanští kazatelé Martin Luther a Kalvín obhajovali praktiku, pokud se jedná o „přiměřený zisk“. Katolická Církev oslabila zákaz půjčování na úrok až na začátku 19. století, úplně ho zrušila až v roce 1917.

Náboženské banky

Jak vidno, nápad Ruské pravoslavné církve tedy není originální, v Evropě byl kdysi normou. I dnes již pravoslavné předstihli například muslimové. Existují islámské banky, které se řídí právem šaría a na úrok též nepůjčují. Zda bude systém opravdu spuštěn a nakolik bude efektivní, je zatím nejasné. Je ovšem nepravděpodobné, že by v brzké době „ohrozil“ současný bankovní systém.

Moc církve

Kritici navíc poukazují na fakt, že spíše než o zvýšení etických standardů v bankovnictví jde o posilování role církve ve společnosti. Ta spolupracuje se státem v mnoha oblastech. Například podpořila zákon o zákazu propagandy homosexuality a vládu prezidenta Putina (62) označil ruský patriarcha Kyril za „zázrak“.

tgbg ( 19. ledna 2016 16:41 )

Ve válce už Rusko je. Napadlo Ukrajinu a sebralo jí část území.

Zobrazit celou diskusi