Obratným diplomatickým manévrem zahájil včera papež Jan Pavel II. svou kontroverzní cestu po Ukrajině. Ihned po svém příletu do Kyjeva požádal pravoslavné věřící o odpuštění omylů, jichž se vůči nim katolíci dopustili a ujistil je, že katolíci odpouštějí utrpěné křivdy.
Moskevskému patriarchovi Alexiji II., pod něhož spadá většina ukrajinských pravoslavných, ale vítr z plachet nevzal. Stále trvá na svém. Podle něj návštěva svatého otce zkomplikuje vztahy mezi vyznavači jednotlivých náboženství na Ukrajině a že jde jen o další projev agresívního úsilí Vatikánu prosadit se silněji v oblasti, kterou mají za svou. Papežova slova o tom, že nepřijel s úmyslem přetahovat věřící a jeho přání přátelského přijetí zůstane asi nevyslyšeno. Rozhádaná ukrajinská pravoslavná církev je tentokrát jednotná. Nic nemůže zlomit jejich odpor vůči papežovi. Proč taková nenávist?

Důvod je jednoduchý. Pravoslaví v Rusku nestačí odolávat náporu katolictví. Pravoslaví má pro Rusy příliš mnoho zákazů a tabu, a tak stále více Rusů přechází ke katolické církvi.

Moskevský patriarcha Alexij II. má údajně také máslo na hlavě. Oblíbil si prý sedánky s vedením státu a ruskými boháči, miluje honosné rezidence, drahá roucha, mercedesy s majáčky, výhody z bezcelního dovozu alkoholu a tabáku a pompézní chrámy jako dary od starostů měst. Alexij II. ztrácí vliv a pravoslaví bude muset o své ovečky tvrdě bojovat. Proto tak zuřivý odpor k papežově návštěvě. Papeže přes odpor pravoslaví do Kyjeva pozval prezident Leonid Kučma, který ho také uvítal na letišti. Kučma si zřejmě od návštěvy slibuje, že přispěje k lepšímu náhledu Západu na Ukrajinu. Sám prezident je terčem prudkých útoků opozice, která mu kromě jiného přičítá podíl na záhadném zmizení jednoho pro vládu nepohodlného novináře.