Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Svět o Egyptu: Na cestě k demokracii leží islám

Autor: evak - 
12. února 2011
16:00

Je jeden den po Mubarakově rezignaci a představitelé většiny států světa adresují egyptské armádě svá vyjádření. Většinou žádají o rychlé uspořádání prezidentských voleb. Strach z dalšího průběhu situace v Egyptě zatím projevil jen Izrael. Přinášíme vám několik výroků zastupitelů států.

Izrael

Izrael měl do nynějška s Egyptem dobré vztahy na základě mírové dohody, kterou spolu státy podepsaly. Judaistický stát se teď obává, že kvůli pádu režimu se dostanou v Egyptě k moci islamisté, kteří nebudou stát o dobré vztahy. Své obavy sdílí s USA.

USA

Spojené státy americké k tomu dodaly, že je nutné, aby nový prezident také ctil mírový pakt. Americký viceprezident Joe Biden dále podotknul, že rezignace je klíčovým momentem v historii Egypta i celého Blízkého východu a věří, že cesta Egypta povede přímou čarou k demokracii.

EU

USA a Izrael nebyly jedinými státy, které se k egyptské otázce vyjádřily. Ministryně zahraničí EU Catherine Ashtonová prohlásila: "EU respektuje rozhodnutí prezidenta Mubaraka. Tím, že odstoupil, vyslyšel hlas egyptského lidu a otevřel cestu pro rychlejší a hlubší reformy."

Německo

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle Mubarakovo odstoupení uvítal. "Jsme svědky historického okamžiku. Těší nás, že se otevřela cesta pro nový politický začátek," konstatoval.

Rusko

Ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes vyzval k uspořádání legitimních voleb a k respektování náboženské svobody v Egyptě. "Silný a demokratický Egypt představuje důležitý faktor v pokračování mírového procesu na Blízkém východě," uvádí se v Medveděvově prohlášení.

Česká republika

Český premiér Petr Nečas označil odstoupení Mubaraka za krok, který není překvapivý a bylo jej možné očekávat. Vyjádřil naději, že další vývoj v Egyptě bude stabilní a bude se ubírat k demokratickým svobodným volbám, jejichž výsledek vytvoří prostor pro rozvoj demokracie v Egyptě a mír na Blízkém východě.

Írán

Předseda íránské Nejvyšší rady národní bezpečnosti Saíd Džalílí se dnes nechal slyšet, že konec Mubarakovy vlády svědčí o "neúspěchu Spojených států a sionismu v oblasti". Podobně jako dříve prezident Mahmúd Ahmadínežád také Džalílí poukázal fakt, že oznámení o Mubarakově odchodu a íránská islámská revoluce, která v roce 1979 svrhla šáha a k moci přivedla šíitské duchovenstvo, shodně připadají na 11. února. "Mubarak a jeho američtí podporovatelé uslyšeli hlas egyptského lidu s třicetiletým zpožděním," dodal.

Turecko

Další zemí, která Egypt vyzvala k co nejrychlejšímu uspořádání voleb, bylo Turecko."Doufáme, že nejvyšší rada ozbrojených sil se bude řídit zdravým rozumem a předá své povinnosti nové vládě, která vznikne jako výsledek svobodného a spravedlivého volebního procesu, a že Egypt posléze přistoupí ke konstituční demokracii," uvádí se v prohlášení úřadu tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana.

Čína

Přestože se stále přidávají další a další státy se svými prohlášeními, Čína mlčí. Mubarakovou abdikací se zabývala jen v sobotním úvodníku China daily. Zde se ani jednou neobjevilo slovo demokracie a důvody nepokojů také nebyly zmíněny. Pokud čínský uživatel zadá do vyhledávače na internetu pojmy jako "Egypt" nebo "Mubarak", zobrazí se mu věta, že podle platných čínských zákonů nelze výsledek vyhledávávání zprostředkovat.

mortis69 ( 2. února 2012 20:37 )

Amenhothepa na ně Bude jeden bůh a to je Slunce a ne brutalita MUSLIMNÁCKŮ

pgga ( 13. února 2011 03:31 )

Souhlasim!!!! "Muslim brotherhood"...a je to tady!

spokojenejpes ( 12. února 2011 23:04 )

Muslimské bratrstvo už brousí ty svoje šavličky. A peněz na volební kampaň budou mít tolik, že se nám budou protáčet panenky a možná, i nám spadne brada. Snad se do toho pořádně zakousne CIA, nebo ti vypatlanci uzavřou Suezský průplav. I Mosad nesní zahálet. Makat chlapci, makat, nebo bude zle. Join the power !

gogo ( 12. února 2011 17:35 )

moudrého faraona, který by cítil odpovědnost vůči svému lidu... Dnešní "demokracie" je dobrá leda tak pro party politických podvodníků a zlodějů. Kteří necítí absolutně žádnou odpovědnost. Jen povinnost. Urvat co se kde dá...

Zobrazit celou diskusi