Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Soudní proces desetiletí: Osud Petra K. rozhodnou tři ženy

Autor: rap - 
29. června 2015
05:00

Osud jednoho muže v rukou tří žen! Petr K. bude při svém soudním procesu v hledáčku výhradně dámských »složek« justičního systému. Už teď je jasné, že jedna v něm vidí vraha, druhá ho má obvinění zbavit a ta třetí? Ta zatím mlčí, ale karty rozdá a verdikt vyřkne právě ona – soudkyně.

Advokátka pozůstalých  Klára Long Slámová (37)

Proslula už v minulosti jako žena, která neodmítá zastupovat obviněné z několikanásobných vražd – třeba Kajínka, Vocáska nebo Kisiova. V dubnu 2014 se rozhodla vložit do případu Petra K., protože – jak řekla – je přesvědčena o tom, že skutečně vraždil a že si mrtvé Monika s Klárkou stejně jako jejich pozůstalí zaslouží, aby vrah nevyvázl bez trestu. „Obvinění Petra K. je zcela odůvodněné a stojí nejen na nepřímých, ale zejména na přímých důkazech,“ svěřila se médiím poté, co se seznámila s vyšetřovacím spisem. Řekla rovněž, že nehodlá tolerovat »útočné chování druhé strany«.

„Mladá matka zemřela se svým dítětem a nelze prostě akceptovat ten způsob, jaký předvádí od počátku samotný obviněný, aby zneužíval ke své obhajobě útoky na rodinu poškozených,“ řekla.

Podle jejích slov byl Petr K. obviněn z dvojnásobné vraždy, tedy úmyslného usmrcení své manželky a vlastního dítěte, a spáchal ji po předchozím uvážení a detailní přípravě elektrickým proudem. Advokátka Klára Slámová původně vystudovala Státní konzervatoř v Praze, obor hra na housle.

Uvidíme, jak bude »hrát« v soudní síni.

Advokátka obžalovaného Petra K. Jana Rejžková (51)

Rodina Petra K. ji najala poté, co se rozloučila s dosavadním advokátem svého syna ex offo Jaromírem Richterem. „Mám toho hodně, ale ten případ je natolik zajímavý a ojedinělý, že jsem se rozhodla ho přijmout,“ podotkla v dubnu 2014 nová obhájkyně Petra K., která mimo jiné hájila lidoveckého politika Čunka a dokázala zvládnout i další těžké případy.

Vystudovala právnickou fakultu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Brně (dnes Masarykova univerzita), advokátní praxi provozuje 25 let, je rozvedená a má dvě dcery (24, 25). Podle jejích slov je v případu Petra K. spousta otazníků, záhad a nezodpovězených otázek.

Tvrdí například na základě první pitvy provedené v Egyptě, že manželka Petra K. Monika a dcera Klárka zemřely přirozenou smrtí. Dodala, že výsledky první pitvy v Káhiře bohužel dorazily do České republiky až poté, co bylo proti jejímu klientovi zahájeno soudní řízení. V pitevním protokolu egyptská nemocnice uvádí, že Monika a Klárka zemřely na selhání srdce způsobeném dehydratací organismu.

„S tím, že egyptský lékař připouští, že mohlo dojít k požití jedu, který se změnil v chemickou látku dnes – tedy den od úmrtí, kdy těla zkoumal – nezjistitelnou,“ zdůraznila Rejžková pro Blesk v květnu loňského roku. Od té doby se nezměnilo prakticky nic. Advokátka Rejžková strategii i taktiku své obhajoby Petra K. pečlivě tají. Přesto se ale zdá, že důkazům shromážděným ostravskou policií v Česku a závěrům českých patologů přikládá daleko menší váhu než prvotním informacím o případu přímo z Egypta.

Soudkyně Krajského soudu v Ostravě Renáta Gilová (53)

Soudkyní ji jmenoval prezident Václav Havel v roce 1994 a ihned poté začala řešit násilné a mnohdy i mimořádně brutální trestné činy. Jejím nejznámějším případem je učitel Ondřej Dlouhý, který v listopadu 2013 zastřelil v Raškovicích na Frýdecko-Místecku z nešťastné lásky žákyni (†17) a jejího děda (†75).

Dostal od soudkyně Gilové čtyřiadvacet let v nejpřísnějším vězeňském režimu. Podobně dopadl i recidivista Alexandr Minks, který své oběti nejprve lámal vaz, pak ji bodal nožem a nakonec svázal do kozelce tak, že se sama udusila. Dostal třiadvacet a půl roku.

Soudkyně Gilová nastudovala počínaje květnem 2015 pět tisíc stran obžalovacího spisu, a přestože měla na vyhlášení data procesu tři měsíce, stačily jí na jeho stanovení pouhé dva týdny.

„Tak brzké rozhodnutí je dobrá zpráva. Dává to naději, že by ani proces nemusel být dlouhý,“ řekla k tomu otevřeně advokátka pozůstalých po Monice a Klárce K. Klára Slámová. Renáta Gilová je v Moravskoslezském kraji známá jako přísná, nekompromisní a tvrdá soudkyně, která má trestní právo, jak se říká, v malíčku.

 

tgbb. ( 29. června 2015 17:41 )

K naší feminizované justici se pro spravedlnost nechodí. Ta jejich řešení "mezi námi děvčaty" nemají se spravedlností nic společného.

egyptanka ( 29. června 2015 08:19 )

Jsem ráda,že soudce bude žena. Tentokrát věřím,že bude spravedlivě rozhodnuto.

miap ( 29. června 2015 07:35 )

666provas - ve "Valticich" leda tak dobreho vinka pozije!

xyht ( 29. června 2015 06:48 )

půl plesku je o kramným

zlymikes ( 29. června 2015 05:25 )

Koukám po ránu s jakou vervou se do tohoto případu Blesk pustil To má tak chlapec spočítáno předem a přinejmenším ho zastřelí.

Zobrazit celou diskusi