Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Matyášek se narodil předčasně: Vážil jako tři jablka! Teď už běhá

Autor: Ivan D. Hladík - 
20. května 2018
05:13

Na svět se vydal o 100 dní dříve s váhou tří větších jablíček. To je životní příběh Matyáše Třetiny (1,5), který se v sobotu zúčastnil běhu dětí s podobným osudem.

Výstřel z pistole v sobotu odstartoval závod MCC Kros Štiřín 2018, jehož výtěžek míří stejně jako v minulých ročnících na podporu Centra pro předčasně narozené děti porodnice U Apolináře v Praze. Na startovní čáře mezi desítkami účastníků byl i Matyáš se sestřičkou Míšou (10) a maminkou Janou (35), pod dohledem tatínka Františka (45).

„Matyáš přišel na svět dříve – zhruba o 3,5 měsíce,“ svěřila se Blesku Jana Třetinová. Vážil tehdy 700 gramů, tedy asi jako tři jablka, a měřil 32 centimetrů. Z porodnice domů přijela Jana se synkem 85 dní po narození, kdy už dýchal sám, bez podpory. „Musel ale na operaci tříselné kýly, po narkóze se přidaly komplikace se srdíčkem.“ Starosti ale teprve začínaly a »jablíčkový« Matyáš s péčí celé rodiny překonal i kolaps plic.

Tři týdny byl Matyáš v umělém spánku. „Je to bojovník,“ usmívá se maminka. Že je vyhráno, si ale budou moci říct, až bude Matyášovi zhruba pět let. „To už je prý zvětšená kapacita plic natolik, že by se neměl objevit problém,“ dodala Jana Třetinová.

VIDEO: Video, které šokovalo svět: Otec hodil dceru (1) ze střechy domu!

LucieLily ( 20. května 2018 14:51 )

a) Aby se blbci měli na co ptát, b) aby si každý uměl o tom drobkovi udělat představu. Obojí je správně.

henrieta ( 20. května 2018 08:06 )

Moje dcera vážila při narození jako 3 větší jablíčka, 870g a měřila 36cm. bylo to v r.1982, dnes už má sama dvě krásné děti. Ano, i v této době uměli doktoři zázraky, konkrétně nemocnice v Písku.

Zobrazit celou diskusi