Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tragická nehoda známého režiséra (†44): Filmy a knihu dokončí manželka a náhradníci

Autor: shp - 
5. května 2018
20:18

Všechny sny a plány překazila nehoda. Režisér, spisovatel a scénárista Peter Krištúfek (†44), který před dvěma týdny zahynul při dopravní nehodě, měl rozpracovaných několik projektů. Spolupracoval s filmovými tvůrci i Rozhlasem a televizí Slovenska (RTVS). Díla však už bohužel nestihl dokončit a všichni si lámou hlavu, kdo činorodého umělce v jeho začaté práci nahrání.

Krištúfek cestoval autobusem z Banské Bystrice do Bratislavy, když jeho život náhle vyhasl. Kromě smutnící rodiny, přátel a kolegů po sobě zanechal velké množství rozpracovaných děl. Jedno z nich je film, který chtěl natočit podle vlastní novely Ema a smrtihlav, ke které napsal scénář.

Podle informací Nového Času tvůrci momentálně horlivě řeší, jak Krištúfka nahradí, což však zřejmě bude problémem a tvrdým oříškem. „Pokud vím, film je finančně připravený na realizace, Peter dopsal scénář, takže tento rok by se měl natáčet. Bohužel s jiným režisérem,“ řekl webu spisovatelův kamarád a publicista Dado Nagy.

Z Centrálního registru smluv vyplývá, že bratr političky Petry Krištůfkové spolupracoval tento rok i s RTVS. Dostal totiž zakázku vytvořit scénář k rozhlasové hře Ako to bolo ďalej a tiž a též publicistický příspěvek z Centrálního registru smluv. Nový Čas oslovil RVTS s tím, v jakém stádiu tato díla zanechal.

Vyjádření se však nedostal. Krištůfek měl rozpracovaný i nový román Lady Xanax, pan Sněhulka a já. Poslední editorské korektury už však nestihl. Většinu spisovatelovy agenty převzala jeho manželka Katka. „Dokázal paralelně dohlížet i na další věci, které měl Peter rozdělané, a samozřejmě se starat o malou dceru. Té velmi pomáhá i Petrova dcera,“ prohlásila. 

Zobrazit celou diskusi