Od začátku prý věděl, že otec figuruje v Archivech Státní bezpečnosti pod krycím jménem Filmař. „S tátou jsme si o tom povídali. Víte, on nebyl disident, ani revolucionář, byl filmař. Samozřejmě komunisty nenáviděl, ale bylo by pro něj strašně těžké vzdorovat dlouhodobému nátlaku. Nakonec to dopadlo takhle...“ řekl Blesku David v narážce na skutečnost, že otce fízlové tak dlouho vydírali a nutili ke spolupráci, až ho nakonec během natáčení Amadea v roce 1984 trefila mrtvice!

Jako čtrnáctiletý byl David podle svých slov svědkem mnoha hovorů, které mezi sebou Forman a Ondříček na téma StB vedli. „Slyšel jsem, jak se o tom táta s Milošem bavili. Kdo je sleduje a jak to je. Samozřejmě i mezi jejich přáteli bylo množství určitých lidí, kteří byli estébáci, to souviselo s dobou,“ zavzpomínal kameramanův syn. „Tenkrát jsem z toho měl legraci, přišlo mi to tehdy vtipné! Bral jsem to jako nějakou detektivku, neuvědomoval jsem si to nebezpečí...“ svěřil se David.

Až později mu došlo, že StB nepřipravila jeho otce jen o zdraví, ale několik let předtím také o práci na slavných filmech. „Tátovi sebrali pas a přišel tak o filmy třeba s George Roy Hillem, který režíroval Podraz nebo Butch Cassidy a Sundance Kid,“ posteskl si kameramanův syn. „Minuly ho fantastický věci, mimo jiné i Přelet nad kukaččím hnízdem. Táta byl z toho hodně nešťastný...“ dodal David Ondříček. Minimálně na devíti filmech Ondříček a Forman spolupracovali. 

 VIDEO: Vary uctí zesnulého Miloše Formana!

Video
Video se připravuje ...

Jiří Bartoška: Vary uctí zesnulého Miloše Formana (†86)! Tereza Kühnelová, Jan Jedlička

Dlouhé roky kličkování
Podle přísně tajného spisu č. 16869 s názvem Filmař z Archivu bezpečnostních složek estébáci v roce 1979 zaklekli nejprve na Ondříčkovu manželku Evu a pak i na samotného kameramana, aby donášel na svého kamaráda. „Nedá se říci, že by se z něj stal protisocialistický člověk. On žije v každé společnosti na ostří nože. Tedy i v USA. Vůbec se nezměnil a je stále stejný...“ I tyhle věty měl Ondříček pustit fízlům na Formana po svém návratu z USA v roce 1979. Není to zdaleka jediný záznam, který by potvrzoval kontakt mezi StB a kameramanem, ten byl mnohaletý. A ačkoli z výslechů vykličkoval nicneříkajícími větami, konec záznamů je až v září 1987.

Miloš to věděl

O tom, že je v hledáčku StB, oscarový režisér Miloš Forman dobře věděl. Při natáčení Amadea všechny tajné, kteří na něj byli nasazení, poznal. „Fantasticky s tím pracoval. Podařilo se mu udělat z některých i své kamarády. Byl to takový formát, že prostě šel i přes to. Dokonce jednomu i pracovně pomohl,“ prozradil Blesku režisér David Ondříček. Na natáčení Amadea dohlížel nejen příslušník VB, ale i estébák v kravatě.

Fotogalerie
19 fotografií