Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Holčička (1,5) trpí děsivou nemocí: Je alergická na vodu i vlastní slzy

Autor: csk - 
19. března 2018
18:22

Málokdo si dovede představit život s touto vzácnou poruchou. Malá holčička jménem Ivy z Minnesoty se nemůže pořádně vykoupat a bolest jí způsobují i vlastní slzy a pot.

Dívence lékaři diagnostikovali alergii na všechny typy vody loni v říjnu. Rodiče si zprvu mysleli, že jí puchýře po koupání způsobuje mýdlo a šampón. Když si všimli, že jí kůže rudne při jakémkoli kontaktu s vodou, vyhledali lékařskou pomoc. Nejhorší obavy se bohužel potvrdily, bolest dívce způsobuje právě voda.

Alergií na životodárnou tekutinu trpí po celém světě jen asi padesát lidí. Lékaři si zatím s touto alergií nevědí rády. Léky vystačí sotva na koupel, kterou děvčátko zvládne absolvovat jen jednou týdně.

„Když ji položíme do vody, trvá to tak 15 až 20 vteřin, než začne křičet bolestí,“ popsali koupání Ivy její nešťastní rodiče. Od vody ji ani nemohou usušit, protože by poranění kůže ještě zhoršili.

Když prší nebo sněží, nemůže Iva ven. Ostrou bolest jí způsobují i její vlastní slzy a pot. „Zkuste vysvětlit malému děvčátku, že nemůže plakat,“ sdělili zdrcení rodiče. Na malou Ivy musí kvůli jejím omezením neustále dávat pozor. Bohužel zatím neexistuje žádná účinější léčba.

VIDEO: Co všechno se vám může stát, když jste alergičtí na hmyzí bodnutí?

Video  Alergie na bodnutí hmyzem: Co všechno se vám může stát?  - Eva Fraňková, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi