Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dojemné setkání vdovy a muže s transplantovaným obličejem: Pohladila si tvář mrtvého manžela!

Autor: Kateřina Rusá - 
14. listopadu 2017
11:10

Když se její manžel Calen (†21) zastřelil, zhroutil se tehdy těhotné Lilly (20) svět. V té době ji nejspíš ani ve snu nenapadlo, že tvář svého muže bude smět po roce opět pohladit! Jen ji nosí jiný člověk...

Calen Ross si v roce 2016 vzal život. Na světě zanechal svou ženu Lilly a nenarozené miminko. Zdrcená vdova se rozhodla darovat jeho orgány potřebným. Kromě srdce, plic a ledvin věnovala klinice Mayo v americkém Rochesteru po dlouhém váhání i jeho obličej... A ten teď nosí Andy Sandness (32), který se v roce 2006 chtěl v opilosti a depresivním stavu také zastřelit. Na rozdíl od Calena ale přežil. Se znetvořeným obličejem se deset let schovával před světem.

Nechtěla ho potkat

Pak ale přišla nabídka, kterou nešlo odmítnout – mrtvý Calen pro něj byl vhodným dárcem obličeje! „Původně jsem byla skeptická – nechtěla jsem chodit po ulici a najednou potkat Calena,“ vzpomíná vdova Lilly. „Pak mě ujistili, že ten muž nebude vypadat jako on, že bude mít své oči a čelo, tak jsem nakonec kývla,“ nelituje dnes Lilly svého rozhodnutí.

Lysinka zůstala

Loni v červnu se tedy dali chirurgové do práce a po 56 hodinách měl Andy Calenův obličej. Déle než rok pak mladá vdova sbírala odvahu, než se (i s ročním synkem Leonardem) s Andym na klinice, která transplantaci provedla, sešla. A dokonce ho i pohladila po důvěrně známé tváři! „Opravdu mu podobný není, ale ta lysinka na tváři, kde mu nerostou vousy, mu zůstala. To setkání mi moc pomohlo vyrovnat se s manželovou smrtí. Jsem ráda, že se Andymu daří dobře,“ svěřila se Lilly s tím, že zůstanou v kontaktu. „Strašně moc jsem ti chtěl ukázat, že tvůj dar nebyl zbytečný,“ děkoval jí Andy.

VIDEO: Dnes děláme operace, které byly dříve sci-fi, říká transplantační chirurg Jiří Froněk

..krakonos500 ( 14. listopadu 2017 14:31 )

Co to je za debila, když se neumí ani pořádně zastřelit?

Zobrazit celou diskusi