Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Elitní chirurg přesvědčuje Čechy: Darovat ledvinu je bezpečné. A co říká na obchod s orgány?

Video se připravuje ...
Autor: David Budai - 
6. listopadu 2017
05:01

Lékaři z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v červnu letošního roku transplantovali jednomu z pacientů zároveň srdce a játra od jednoho dárce. Koncem roku 2015 dokonce transplantovali hned pět orgánů najednou, a to včetně tenkého střeva, což se v Česku stalo historicky poprvé. I u těchto operací byl elitní transplantační chirurg Jiří Froněk, který vede tamní kliniku transplantační chirurgie. Podle něj je v Česku málo dárců a stát by je měl více motivovat.

Podle Jiřího Froňka se obor za posledních 20 let výrazně vyvinul. „Dnes transplantujeme pacienty, které bychom dříve neoperovali. Například pacienty starší, v horším zdravotním stavu i pacienty s diagnózami, které dříve nebyly k těmto operacím vhodné,“ říká v rozhovoru pro Blesk.cz a jako příklad uvádí některé nádory jater nebo ledvin.

Transplantace dělohy i střev

Dnes už jsou běžné operace, kdy se orgány jednoho zesnulého dárce ve stejnou chvíli dělí mezi dva pacienty. Dělají se také současné transplantace ledvin a jater nebo takzvaná multiviscerální transplantace, která zahrnuje střeva, játra, žaludek i dvanáctník se slinivkou břišní.

„To v minulosti buď nebylo možné, nebo byly takové operace brány jako raritní či dokonce sci-fi. Dnes jsou rutinní,“ popisuje. Výjimkou už nejsou ani transplantace u lidí s různými krevními skupinami, kterým dříve bránila lidská imunita. Lékaři také dokáží transplantovat dělohu a ženě dát novou naději na dítě.

Každý rok lékaři v IKEMu uskuteční více než 450 orgánových transplantací, tedy zhruba dvě třetiny všech transplantací provedených v Česku. Nejčastěji jde o ledviny, například v roce 2016 to bylo 259 ledvin, z toho zhruba pětina pocházela od žijících dárců. Následovaly játra, a to celkem 127 případů. Počty se daří navyšovat i díky tomu, že už dnes lékaři umí játra jednoho dárce rozdělit mezi dva pacienty, případně je zmenšit a transplantovat dětem.

Lékaři v pražském IKEMu ročně provedou přes 450 transplantací orgánů. Lékaři v pražském IKEMu ročně provedou přes 450 transplantací orgánů. | IKEM

Přestože tuzemská pracoviště patří k evropské špičce, počet dárců je v Česku spíše průměrný. Roste také věk dárců a kvůli tomu klesá počet vhodných orgánů. Lidé jsou v tomto ohledu nedostatečně informovaní a panuje mezi nimi řada mýtů. „Příbuzní by měli vědět, že darování ledviny je bezpečné. Pomůžou druhému, aniž by si sami ublížili. Nejsem si jistý, jestli to tak Češi vnímají,“ myslí si Froněk.

Dárci jsou zdravější a žijí déle

Podle něj chybí motivace ze strany státu. Od roku 2012 sice zákon umožňuje částečné hrazení nákladů spojených s dárcovstvím, podle Froňka je ale tato motivace prakticky zanedbatelná. „Jako stát bychom měli nabídnout více,“ říká s tím, že jednou z možností by mohly být úlevy na zdravotním pojištění nebo nižší daně.

„Ve chvíli, kdy někdo může darovat ledvinu, je prokázáno, že je natolik biologicky zdráv a mladý, že může žít s jednou ledvinou. Dárci žijí dlouho a většinou déle než běžná populace, navíc nečerpají ze zdravotního systému finance,“ je přesvědčen chirurg.

Zároveň si nedovede představit, že by mohlo být zlegalizováno obchodování s orgány, ve kterém by hrála roli přímá finanční či jiná odměna. „Vedou se o tom desítky let diskuze, ale valná většina transplantologů, včetně mě, je striktně proti. Ve chvíli, kdy to připustíme, se vzdalujeme původní myšlence transplantu a altruistického dárcovství,“ dodává v rozhovoru pro Blesk.cz.

zednik ( 6. listopadu 2017 09:18 )

Myslím, že Češi dokáží vnímat, že darováním ledviny pomohou svému příbuznému. Ale nevím, jak vnímají to, že před takovou bezpečnou operací musí (jako před každou jinou) podepsat informativní souhlas, ve kterém se se prakticky zavazuje, že bere na vědomí že může zemřít a nemá nic proti tomu. Čímž se špitál zbavuje jakékoliv zodpovědnosti za další průběh.

Zobrazit celou diskusi