Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Štěpánku (4) skolila mrtvice ve školce! Přestala mluvit, chodit, bojovala s depresemi

Autor: lut - 
29. srpna 2017
17:01

Pouhé čtyři roky byly Štěpánce Rytinové (14) z Berouna, když prodělala rozsáhlou mrtvici! Školačka přežila, zůstaly jí však doživotní následky. Nehýbe pravou rukou a kulhá. Musí docházet na rehabilitace, ty jí zaberou skoro veškerý volný čas. 

Štěpánku postihla cévní mozková příhoda ve školce. „Z ničeho nic nám zavolali, že dcera pravděpodobně dostala mrtvici a jede pro ni sanitka. Byla jsem v šoku a nechápala, co se děje,“ začíná vyprávět příběh holčičky maminka Tereza Rytinová-Hesounová.

Do školky dorazila ve chvíli, kdy její dceru přemisťovali do sanitky. Včasný převoz do nemocnice jí zachránil život. U cévní mozkové příhody je totiž nejdůležitější čas. „Čím později pacient do nemocnice přijede, tím klesá úspěšnost léčby,“ řekl Blesku doktor Miloslav Roček z Fakultní nemocnice v Motole.

Celoživotní rehabilitace

Holčička okamžitě dostala lék na ředění krve, díky čemuž se podařilo rozpustit krevní sraženinu v mozku. Téměř tři týdny pak ležela v nemocnici v pražském Motole. „Měla opravdu velké poškození mozku, přestala úplně mluvit i chodit a upadala do hlubokých depresí,“ vzpomíná maminka.

Jak žije nyní?

Mladá bojovnice sice při vyjadřování stále hledá slova, kulhá na pravou nohu a nemůže pohybovat pravou rukou. Díky rehabilitacím se ale zlepšuje. Od Nadačního fondu Čas je mozek včera obdržela příspěvek na další cvičení v hodnotě 36 100 korun. „Rehabilitacím věnuje vlastně veškerý volný čas,“ říká maminka Tereza a dodává: „Ve škole má individuální plán, musela se naučit psát levou rukou, je však houževnatá a moc se chce vyrovnat zdravým dětem.“

Mrtvice u dětí?

Cévní mozková příhoda se netýká jen starších lidí, ale zasahuje také děti a miminka. „Ročně postihne mrtvička v Česku 20 až 30 dětí, ale nedá se to říct přesně. Nejčastější příčinou mrtvice u dětí jsou plané neštovice. Pak třeba vrozené poruchy způsobené špatnou srážlivostí krve, srdeční vady nebo metabolická onemocnění,“ řekl doktor Miloslav Roček.

Tři hlavní příznaky mrtvice:

* náhlá nehybnost nebo slabost končetin
* náhlý pokles koutků úst
* náhle vzniklá porucha řeči

Mrtvice postihla i učitelku Věru:

sores ( 30. srpna 2017 10:07 )

To je neskutečnéééé, když malé dítě má mrtvici, hnus hnusů od s.v.i.ně přírody a toho všemocného!!! Myslela jsem celý život že je to nemoc starců a babek, ale dětičky??? To je snad horší než rakovina,fuj.

jarunkapd ( 29. srpna 2017 20:47 )

Neuvěřitelné jaké mají někteří lidé trápení,držím Štěpánce palce a pokud by si chtěla oddychnout a rehabilitovat jinde,nabízím ji i její mamince pobyt u mne doma máme velký dům,bydlím v Prievidzi nedaleko Bojnic,je zde krásné okolí a možnost rehabilitace v lázních Bojnice.

chytrolin ( 29. srpna 2017 19:33 )

Bohužel vím o podobném případu. Moji spolužačku, která byla do té doby zcela zdravá, postihla mrtvice v deseti letech ve škole a i ona má bohužel trvalé následky. Špatně se jí čte, pravou ruku nehybnou, visící jako hadr a kulhá na pravou nohu. S rukou už podstoupila x operací a stejně jí pak doktoři řekli, že lepší už to nikdy nebude. I takový je život.

Monikay ( 29. srpna 2017 19:30 )

Je z ní moc hezká holka!!!!

Nezadat ( 29. srpna 2017 18:25 )

Bohužel strava se na tom podílí velkou mírou a ten podělaný Bělohrad před volbami bojuje jak lev,aby jsme měli stejné potraviny jako třeba v Německu.Co ale dělal haajzl ty 3,5 roku před tím?Jó lezl sudeťákům do řiti na jejích srazech.

Zobrazit celou diskusi