Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Irenin syn by bez nového srdce nepřežil: Život mu zachránil 10denní dárce z Košic

Transplantace srdce zachránila tříměsíčnímu Julianovi život - ilustrační foto
Transplantace srdce zachránila tříměsíčnímu Julianovi život - ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
27. srpna 2017
08:54

K symbolickému spojení Čechů a Slováků došlo ve dnech, kdy si obě země připomínají výročí rozdělení republiky. 10denní miminko z Košic zachránilo život tříměsíčnímu Julianovi, který přišel na svět s vrozenou vadou srdce. Bez transplantace by nepřežil…

Julian se narodil v Boloni Češce Ireně a jejímu italskému manželovi Massimovi. Jeho příchod ovšem doprovázela krutá diagnóza lékařů. „Měl velmi vážnou a složitou vadu – hypoplastický syndrom. Tato choroba je neslučitelná se životem. Levá komora srdce vůbec nefungovala,“ řekl primář dětské chrirugie Gaetano Gargiulo z nemocnice Sant’Orsola v Boloni pro italský list Corriere di Bologna.

Chlapeček byl hned po narození umístěn na jednotku intenzivní péče a zařazen na seznam čekatelů na nové srdíčko. „Hledání takto malého a zdravého srdce je jako hledání jehly v kupce sena,“ dodal primář.

Nekonečné čekání ukončila vytoužená zpráva po neuvěřitelných třech měsících. Bylo 11. srpna po poledni, když se ozvali kolegové ze Slovenska. „Přišla informace o 10denním dítěti, jehož rodiče se rozhodli darovat jeho srdíčko. Okamžitě jsme se pustili do akce,“ popisuje Gargiulo, jak se rozjela blesková akce. Lékaři museli konat hned.

Kardiochirurg Lucie Careddu i s týmem okamžitě vyrazil do Košic a půl hodinu před páteční půlnocí se do Boloně vrátil i se srdcem. Na italském operačním sále bylo už mezitím vše připraveno. „To, na co jsme se chystali, je nezvyklé i ve světě,“ popsal.

„Bude to dlouhá noc,“ napsal tatínek Massimo na svůj Facebook v pátek před operací. A opravdu. Operace trvala dlouhých deset hodin a během ní se na sále vystřídalo několik kardiochirurgů, anesteziologů a dalších expertů – celkem přes 30 lidí. „Vše šlo dobře a dnes můžeme vyprávět příběh se šťastným koncem,“ uzavřel lékař Gargiulo, který poděkoval také obětavým rodičům z Košic, kteří i přes neopakovatelnou ztrátu a hluboký žal učinili rozhodnutí, které pomohlo zachránit život malému Julianovi.

„Je to za námi,“ komentoval s úlevou táta skončení operace v sobotu nad ránem. „Včera mému synovi transplantovali nové srdce. S vděčností i se smutkem myslím na dárce. Nevím, kdo to je, ale jednoho dne bych to chtěla zjistit. Abych je mohla obejmout a poděkovat jim,“ napsala šťastná Irena na Facebooku.

Její syn bude v nemocnici ještě měsíc pro případ, že by jeho tělo nové srdce nepřijalo. 

VIDEO: Dětských pacientů, kteří čekají na nové srdce, je po celém světě mnoho. Podívejte se na reakci chlapce, kterému rodiče oznámili, že se našel dárce...

Zobrazit celou diskusi