Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemřel chirurg Kočandrle (†83). Jako první v zemi vedl transplantaci srdce

Autor: ČTK, Mii - 
31. března 2017
11:20

Ve věku 83 let ve čtvrtek zemřel chirurg Vladimír Kočandrle. Právě on v roce 1984 vedl tým, který jako první v tehdejším Československu provedl úspěšnou transplantaci srdce. O úmrtí lékaře a dlouholetého ředitele pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v pátek informoval Kočandrleho syn.

Kočandrle nastoupil do IKEM v 60. letech a ředitelem se stal v roce 1983. V čele institutu zůstal sedm let. Pod jeho vedením provedl tým profesora Pavla Firta první úspěšnou transplantaci srdce v tehdejším Československu i v celém východním bloku. Čtyřiačtyřicetiletý technik Josef Divina dostal tehdy srdce o devět let mladšího muže. Žil poté ještě 13 let.

Pacient s transplantovaným srdcem stále žije

Vůbec první pokus o přenos srdce v Československu provedl v roce 1968 bratislavský tým pod vedením Karola Šišky. Padesátiletá žena ale po pěti hodinách zemřela.

Kočandrle vedl i tým, který v roce 1984 transplantoval srdce jihlavskému učiteli Rudolfu Sekavovi. Muž, kterému tehdy lékaři bez zákroku dávali nanejvýš několik měsíců života, je nyní nejdéle žijícím člověkem v Česku, který podstoupil transplantaci srdce.

Jak se žije s transplantovaným srdcem? Nejen to se dozvíte ve videu:

Nezadat ( 31. března 2017 18:21 )

Nemám rád komunisty,ale znám jich pár co tam museli k vůli profesi vstoupit a nadávali víc na KSČ než chartisté.Proto názory některých blbů,že byl komunista a proto je špatný je hloupost.

matno ( 31. března 2017 14:57 )

Tak to je hned jasné, proč Bojarovi pan profesor tak ležel v žaludku. Kvalita je prostě kvalita, a na tu Bojarovu profesor Kočandrle opravdu, ale opravdu neměl.

sensadrak ( 31. března 2017 14:27 )

Bojar je zmetek, má na triku nejméně dvě kauzy, Diag Human a aplikace kmenových buněk za prachy.

sovca ( 31. března 2017 12:12 )

matno ( 31. března 2017 11:56 )

No, Blesk k této události moc nenapsal, zřejmě jsou obří prsa a holé zadky důležitější. Pan profesor byl skvělý odborník, což ale v r. 1990 nebránilo Občanskému foru a jmenovitě tehdejšímu ministru zdravotnictví Bojarovi (vida, ten bude zřejmě slavnější než pan profesor, protože jeho snad jediný světoborný čin bylo rozhazovat po Staromáku kondomy)ho bez udání důvodu z IKEMu vyhodit. Samozřejmě to bylo proto, že prof. Kočandrle byl člen KSČ. Pamatuji si, a zřejmě nejen já, jak se ho Bojar před kamerami snažil ponížit a dehonestovat tím, že ho oslovoval pouze "doktore", i když to byl profesor. Neřád jeden. Kdoví, kde je mu konec. Možná už došlo i na něho.

Zobrazit celou diskusi