Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Exkluzivní záběry zatopené ZOO: Podívejte se, jak odklízejí následky povodně

Autor: Tereza Hodáliková - 
7. června 2013
05:00

VIDEO: Od nedělního večera zůstávají chovatelé z pražské zoo ve své práci. Celodenní evakuace, stěhování, a to i v noci… A to vše ve velkém stresu! Když voda začala ve středu odpoledne klesat, oddychli si. Nyní je před nimi ale další obří úkol! Uklidit zoo od špíny, bláta a znovu ji pozvednout! S tím souvisí i sčítání škod!

Do zahrady se každý den hlásí doslova desítky jejích obdivovatelů a chtějí jediné – pomoci s obnovou. „Nyní jsou v areálu desítky dobrovolníků. Celkem se ale přihlásilo tak 10 tisíc. Důvod je ten, že nemáme dostatek nářadí, aby se sem nahrnuli všichni. Organizujeme je proto do menších skupin,“ informoval Blesk mluvčí pražské zoo Michal Šťastný s tím, že ruku k dílu přiložili i učni z Čakovic a pražští strážníci. „Pravidelně díky nim a jejich člunu krmíme gorily. Kam bychom se nedokázali dostat,“ pokračoval Šťastný.

Škody? Snad nižší!

Ze začátku odhadoval ředitel pražské zoo Miroslav Bobek škody přibližně 160 milionů korun. Magistrát dokonce uvažoval o částkách i dvojnásobně vyšších. Všichni ale říkali, že se uvidí, až opadne voda. „K naší radosti se prozatím ukazuje, že škody by mohly být menší, než jsme se původně obávali. Vodní hladina nejenže tentokrát nedosáhla takové výšky jako v roce 2002, ale především byla zoo »jen« zaplavena, aniž by jí voda proudila takovou silou a rychlostí jako tehdy,“ nastínil Bobek.

Video  Exkluzivní záběry zatopené ZOO  - Petr Soukup
Video se připravuje ...

bandouchova ( 7. června 2013 17:35 )

Některé domy, které jsou záplavové oblasti pojišťovny po povodni v r.2002 znovu nepojistili, takže lidé pokud přišli o dům, nedostanou nic. Tady by měl nastoupit stát a to hodně rychle a postiženým dát peníze na nové domy , v mnoha obcích nemohly postavit hráze a zábrany proti povodni, protože stát neumí vynutit vyvlastnění pozemků, kde by hráze měly stát. Asi by tito postižení měli podat kolektivní žalobu na stát a žádat odškodnění. Je mi velice líto poškozené zoo, co se tam lidé nadřou a přijde to opět vniveč. V čele magistrátu v Praze by měl stát zkušený člověk s organizačními schopnostmi a ne takový mladík, navíc nemá ani k Praze žádný vztah, protože není rodilý Pražák. Hlavně že se tam hádají o funkce a tím pádem i o své platy. Lituji hasiče, všechno se s nimi vymete a platy jim jdou dolů. Je zapotřebí, aby se k situaci v zoo vyjádřili odborníci a ne každý, kdo má nějakou funkci a ničemu nerozumí. Musí existovat způsob ochrany zoo. Pražská zoo má velice dobrý ohlas v zahraničí, je zapotřebí hledat řešení. Náklady spojení s pracemi po povodních - výstavby domů lidem, oprava silnic, budování hrází a to vše ostatní musí nést stát, když to nestihl před povodněmi za 11 let!!! Stejně jsme zadlužení jako jsme nikdy nebyli, dluh nesplácíme, jen úroky, tak co.

krdasseneda ( 7. června 2013 13:33 )

vybudujte ve spodní části ZOO rybník

abc033 ( 7. června 2013 11:14 )

Prosím tě kde žiješ ?? Dostanou minimum jestli vůbec to

vary ( 7. června 2013 11:08 )

a druhá kráva se tomu směje.

vary ( 7. června 2013 11:07 )

Bože, ty jsi kráva komunistická.

Zobrazit celou diskusi