Stát dává lidem postiženým povodněmi peníze na nové osobní doklady za ty zničené povodní, na oblečení, povlečení nebo také např. na ledničku a pračku. Mimořádné dávky jsou určené právě pro tyto situace a jsou dvě.

Dávka až 51 150 Kč

Prví dávkou je to tzv. mimořádná okamžitá pomoc, která se vyplácí až ve výši patnáctinásobku životního minima (51 150 korun). Dávka je určena na základní věci – tedy třeba právě na pořízení nových osobních dokladů, na prvotní likvidaci následků povodní apod. Možnosti čerpání vám poradí přímo úředníci.

Mimořádná dávka až 34 100 Kč

Navíc je možné ještě ve výjimečných případech žádat o další mimořádnou dávku. Ta může být až ve výši 34 100 korun a nárok na ni mají lidé, kteří zůstali absolutně bez peněz a střechy nad hlavou a nemají ani peníze na pořízení základních věcí. Jedná se např. o pomoc s novým vybavením domácnosti (lednice, pračka) nebo s financováním jejich oprav. Pozor, na peníze není nárok automaticky, záleží i na příjmu rodiny.

Peníze jsou připraveny

„Je nutné, aby pomoc státu přišla co nejdříve,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová. Podle ní budou mít úřady práce ve městech, které zasáhla velká voda, k dispozici dostatek hotovosti. „Lidé budou potřebovat peníze a podporu jako takovou a stát je připraven ji poskytnout,“ dodala Müllerová.

Zjistěte, zda máte nárok na dávku

Na nejčastější otázky k získání mimořádných dávek odpovídá mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová.

* Vyplácí se mimořádné dávky každému členovi rodiny?

„Záleží na účelu, na který se dávka poskytuje. Do »rodiny« je to zpravidla pouze jednou, ale např. na nové doklady je možné poskytnout dávku každému členu rodiny, který si je musí pořizovat.“

* Kde mám o dávku žádat?

„Na úřadu práce podle místa vašeho trvalého bydliště.“

* Co k žádosti potřebuji?

„Žádost o mimořádnou okamžitou pomoc se podává na předepsaném tiskopise, který seženete na úřadu práce, nebo na www.portal.mpsv.cz. V místech, kde je velmi vážná situace, by pracovníci úřadů práce měli spolupracovat s obcemi, a pomáhat se žádostmi přímo na místě.“

* Kdo rozhodne, kolik peněz dostanu?

„Úřad práce ČR – jeho kontaktní pracoviště. Přihlédne k vaší případné finanční hotovosti, kterou máte k dispozici a můžete ji použít k prvotní likvidaci následků nepříznivé události a pro zabezpečení svých potřeb.“

* Je stanovené nějaké minimum, které musím dostat?

„Ne, záleží na uvážení úředníků z úřadu práce podle konkrétní situace.“

* Dostanu peníze hned a v hotovosti? Nebo na ně musím čekat?

„Ano, peníze je možné dostat v hotovosti a vyplacené by měly být co nejdříve. Záleží ale, k jakému účelu jsou určené.“

* Musím peníze, které jsem dostal jako mimořádnou dávku vracet?

„Ne. Je to nevratná pomoc ze strany státu.“