Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Děčín po povodni: Zoufalá matka zachránila děti, teď žijí v tělocvičně

Autor: lac - 
7. června 2013
05:45

Její první starostí bylo, dostat před povodní do bezpečí své malé děti. Michaele z Děčína se to povedlo, teď však s dětmi žije v tělocvičně a není si jistá, zda ještě bude mít, kam by se s potomky vrátila. Velká voda se jí přehnala přes bydlení, a tak teď žije v tělocvičně.

Zatímco jinde se povodňová situace zlepšovala, Děčín měl to nejhorší teprve před sebou. Hladina Labe tu vystoupla až na úroveň skoro 11 metrů a tím začala katastrofa.

Michaela Třísková s dětmi: Chybí nám dětské jídlo a pleny

Domov narychlo před rozlitým Labem musela opustit i Alena Bikárová (30) s půlroční Pamelou, Samantou (7) a Františkem (3). Ubytování jí poskytl magistrát v tělocvičně v želenické škole. „Pobalila jsem narychlo a mám s sebou jednu krabici sunaru. Pro tak malé děti jako moje Pamela tu chybí smetánky a třeba přesnídávky. Nedá se tu uvařit, nastrouhat mrkev, takže nevím, čím mám malou krmit. A peníze také nemám, abych si šla věci koupit,“ postěžovala si matka batolete s tím, že se jí tenčí i zásoba plen. Požadované věci k dispozici skutečně nebyly.

Se 4 dětmi spí v tělocvičně

Pod křídla děčínského magistrátu a Českého červeného kříže musela před vodou z rozlitého Labe utéct matka pěti dětí Michaela Třísková (33). V tělocvičně základní školy v Děčíně-Želenicích je od úterního večera se čtyřmi nejmladšími. „Jsem ještě v šoku. Starají se o nás ale dobře,“ pochválila žena zajištění děčínského magistrátu. „Jídlo nám dávají. Hlavně že jsme v suchu. Nevím ale, do čeho se vrátíme. Zda budeme mít vůbec kam,“ obává se žena návratu domů v domě v zaplavené ulici. Jen synům školákům stav vyhovuje. „Nemusíme do školy,“ řekl Gejza (15).

Student ve volnu pomáhá evakuovaným

Pod hlavičkou Českého červeného kříže pomáhá v místě, které zajistil děčínský magistrát pro evakuované před povodní, dobrovolník, student Jiří Kožený (17). „Máme ředitelské volno. Mohl bych být doma, ale šel jsem pomoci. Nejen tady. V pondělí jsme roznášeli letáky, shromažďovali věci a pomáhali s tím, co je potřeba,“ vypočetl mladík. „Teď čekáme, až pro lidi přivezou oběd, abychom jim ho rozdali. Budou mít kung-pao s rýží. A rozdám zbytek baget od snídaně,“ dodal s tím, že se jde věnovat povinnostem.

aanitaa ( 7. června 2013 13:17 )

aanitaa ( 7. června 2013 13:15 )

aanitaa ( 7. června 2013 13:14 )

aanitaa ( 7. června 2013 13:13 )

souhlas

aanitaa ( 7. června 2013 13:12 )

s kazdym slovem souhlasim zu jich mam taky dost !!!!!!

Zobrazit celou diskusi