Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

ONLINE: Uklízení zkázy začalo: Miliardové škody po povodních!

Labe v Ústí stále kulminuje
Labe v Ústí stále kulminuje  (Autor: Blesk - Karel Kopáč)
Autor: shp, psch - 
6. června 2013
06:35

Strach z povodní pomalu opadá, stejně jako klesají hladiny rozvodněných řek v Česku. To nejhorší má již snad Česká republika za sebou. Lidé i postižená místa se začínají pomalu vzpamatovávat. A uklízet zkázu.

Strach z rozvodněných řek však v Česku stále panuje. Tisíce evakuovaných lidí se bojí o svá obydlí. Nejenom kvůli živlu, ale také kvůli rabování. Dění sledujeme online.

++ Voda v Ústí klesá, v Děčíně kulminuje

++ Vážná situace je i přes ustálení vod v Mělníku a Děčíně

++ Třetí povodňový stupen na 17 místech Česka

++ Lidé přispívají na obnovu pražské zoo

++ Metro se v Praze rozjelo do dalších stanic, v pátek obnoví provoz i celá trasa C

Povodně - pátý den
Datum:
 
22:35

Praha dostane prvních 67 milionů korun. Hlavní město se totiž přihlásilo o peníze v rámci prvního vládního balíku pomoci krajům a městům postiženým povodní. "Původně Praha žádala z peněz vyčleněných ze státního rozpočtu 100 milionů korun," sdělila ČTK mluvčí magistrátu Iva Vojtková. Vláda přitom na začátku povodně rozhodla o uvolnění 300 milionů korun. Premiér Nečas však přislíbil další pomoc ve výši několika miliard.

 
22:22

Do Nových Kopist u Terezína i dnes v podvečer tekla voda z Ohře, kterou nestačilo pobrat Labe. Středem vsi tak protékal 80 centimetrů vysoký proud vody, místní raději zaparkovali auta na kopec. "Pokud vím, voda v Ohři už nestoupá, situace se tam zklidňuje," sdělila však ČTK s nadějí v hlase starostka Růžena Čechová. Voda se do obce začala valit poprvé již v noci na čtvrtek, když povolila improvizovaná hráz z navezené hlíny.

 
22:04

SLOVENSKO: Zajímavý letecký snímek z bratislavské čtvrti Devín, kde povodňová zábrana chránila před velkou vodou městskou část se stejnojmenným hradem, hotel i dětské hřiště.

 
21:57

I dnes zaplavili povodněmi postižený sever "povodňoví turisté". Vyrazili na kopce, ale i mosty. Na vyhlídkách sice desítky lidí překážejí jen sobě navzájem, v Děčíně, ale i jinde komplikovali už tak dost složitou dopravní situaci. Na Novém mostě zastavovali auta a řeku si fotili. "Často vjíždějí auty na most a blokují jízdní pruhy. Komplikují tak práci záchranářům," uvedla mluvčí města Markéta Lakomá. Práce navíc pak čekala i policisty, kteří vytrvale přihlížejícím vysvětlují, že za zábrany se zkrátka nesmí.

 
21:45

I když na tom je Ústí nad Labem ještě hůře, než Praha, část zvířat z pražské zoo putovala právě sem. Zoo v Ústí totiž povodně nezasáhly. A tak dnes mohlo přijmout z Prahy lvici, tygra i želvy. Ze zatopeného hlavního města našli v Ústeckém kraji azyl také koně ze závodiště v Chuchli.

 
21:26

Jaké bude počasí v pátek? Čekají nás bouřky! Podle Českého hydrometeorologického ústavu, který se sám potýká s následky velké vody, bude polojasno až oblačno, během dne však na většinu území dorazí přeháňky a místy bouřky, během kterých může opět dojít k intenzivnějším srážkám.

 
21:03

Další případ rabování! V Počeplicích na Litoměřicku dnes policie vyrazila k násilnému vloupání do evakuovaného domu. "Policisté již zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci a krádeže. Neboť k tomuto činu došlo v době živelní pohromy, hrozí neznámému pachateli až osmiletý trest odnětí svobody," uvedla litoměřická policejní mluvčí Pavla Kroftová.

 
20:45

NĚMECKO: Facebook poráží záplavy! Stačila prý jen jedna krátká zpráva na sociálních sítích a v Drážďanech, kde hrozilo protržení valů s pískem u rozvodněného Labe, se sešlo několik stovek dobrovolníků, kteří se ihned zapojili do zpevňování hráze.

"Všichni tihle lidé přišli po výzvě na Facebooku," řekl Českému rozhlasu jeden z účastníku akce Julius. Napjatá situace však bude v Drážďanech patrně až do víkendu, v Německu stále ještě očekávají přítok vody z Česka. Labe zde však svého vrcholu dosáhlo patrně právě dnes. Dosáhlo výše kolem 9 metrů. V roce 2002 to bylo 9,4 metru.

 
20:22

RAKOUSKO: Záchranáři evakuují luxusní loď Filia Rheni, z jejíž paluby se kvůli rozvodněné Dunaji nemohlo od soboty na břeh dostat 130 britských výletníků a cesta z bavorského Pasova do maďarské Budapešti se jim proměnila v nečekané drama! Kapitán chtěl sice zakotvit ve vídeňském přístavu, kvůli silnému proudu však nemohl a nouzově zakotvil u Nussdorfu.

 
19:56

O povodních promluvil pro Radiožurnál i Miroslav Kalousek, který však působil, jako by byl opilý! Poslechněte si ZDE

 
19:35

V zaplaveném Ústí nad Labem nezačnou úklidové práce patrně dříve, jak v neděli, kdy by rozbouřené Labe mohlo klesnout na 8 metrů. Tato hodnota je také rozhodující pro zprovoznění hlavního nádraží a mostu Edvarda Beneše, který spojuje centrum města se čtvrtí Střekov.

"V současné době je nejhorší situace v Nových Kopistech, které jsou stále zaplavovány proudem vody z protržené zábrany, přestože hladina Labe klesá. Hasičský záchranný sbor do obce nasadí velkokapacitní čerpadlo. Dále se odčerpává voda v Terezíně a v areálu Lovochemie," informovala o dalším dění v Ústeckém kraji mluvčí Magdalena Hanáčková.

 
19:26

Po Praze i nadále zůstává kolem 17 km protipovodňových zábran. Kvůli vandalům je nadále musí hlídat městská policie. Mobilní zábrany z ulic patrně jen tak nezmizí, Vltava je nadále rozvodněná.

 
19:07

Česká fotbalová reprezentace věnuje z Fondu národního týmu 2 miliony korun na pomoc s odstraňováním následků povodní. Peníze půjdou patrně na konta klubů, kterým hřiště poničila velká voda. Fotbalisté také na svůj zápas pozvali záchranáře, hasiče a policisty, kteří pomáhali při záplavách. Věnovali jim 1500 vstupenek na páteční zápas proti Itálii, který se odehraje v Praze.

 
18:58

DOPRAVA V PRAZE: Metro C se rozjede v pátek ráno, třemi stanicemi se bude pouze projíždět. Jedná se o stanice Nádraží Holešovice, Vltavská a Florenc, kde metro stavět nebude. Obnoven však bude díky tomuto rozhodnutí provoz i na posledním uzavřeném úseku Kobylisy - Muzeum. Metro A a metro B jezdí za podobných podmínek již dnes.

"Když vše půjde dobře a bude pokračovat setrvalý pokles Vltavy, podle optimistického scénáře zprovozníme celé metro do pondělí," potvrdil ČTK ředitel Dopravního podniku Milan Křístek.

 
18:42

Most přes Vltavu na dálnici D8 u Veltrus na Mělnicku, jehož pilíř podemlela voda, bude pro kamiony nad 12 tun neprůjezdný v řádu dnů až týdnů.

 
18:37

SLOVENSKO: Dunaj v Bratislavě začal kulminovat a hladina řeky se pohybuje kolem 10,3 metru. Na téhle úrovni by podle meteorologů měl setrvat několik hodin.

 
18:26

Všechny velké vodní toky na území Česka dále klesají, včetně Labe. Pojišťovny odhadují, že ze zaplavených měst a obcí bude hlášeno 96 tisíc pojistných událostí a škody dosáhnou 7,5 miliardy korun. Hlavní ekonom Ery Jan Bureš odhaduje výši škod na deset až 20 miliard korun.

Starostové obcí postižených povodněmi dostanou do pátečního večera krizový manuál, který jim poradí, kam se obracet s žádostí o pomoc.

 
18:01

Hádky kvůli povodním nekončí. Řada pražský starostů se stále zlobí na magistrát kvůli špatné komunikaci a nedostatkům v protipovodňovém plánu a jeho plnění. "Míchat politiku a povodně není není vhodné, se starosty určitě najdeme společnou řeč později," sdělil však ČTK zastupující primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

 
17:50

Lidé se do svých zatopených domů v Putimi vyrazili zachránit různé věci. Václav Reichl suší fotky své rodiny. Zkáze unikly, domov pana Reichla však nikoli.

 
17:27

ZAHRANIČÍ: Do zatopené oblasti Bitterfeldu zhruba 35 km od Lipska se vydala i německá kancléřka Angela Merkel, vyjádřit svou podporu obětem povodní i zasahujícícm hasičům a vojákům.

 
17:18

Na 3. povodňovém stupni je stále řeka Ohře v Lounech. Zaplatvila část sportoviště, zahrádkářskou kolonii a výstaviště, kde pořadatelé ruší nejbližší program a doufají, že vše dají do pořádku alespoň do srpna... U Nechranické přehrady jsou zčásti pod vodou přilehlé kempy. Hladina přehrady totiž stoupla o 1,6 metru, její upouštění však vzhledem ke stavu Ohře není možné.

 
16:59

Voda z rozbouřené říčky Čistá na Královéhradecku již opadla. V Arnulovicích však po sobě zanechala spoušť...

 
16:33

Následky velké vody odklízejí v Praze-Modřanech i v Libni, kde se konal v jedné ze zatopených garáží dokonce výlov. Uvězněné ryby pak lidé vrátili zpátky do řeky.

 
16:21

Odčerpávání vody probíhá na řadě míst Česka. I v Plzni-Roudné, kde voda zaplavila tréninkové hřiště letošního českého fotbalového šampiona Viktorie Plzeň a vytvořila lagunu.

 
16:05

Problémy s pitnou vodou: V záplavami zasaženém Ústeckém kraji rozváží cisterny vodu pro zhruba 2000 lidí v 15 obcích. Jinde mohou podle mluvčí Severočeských vodovodů a kanalizací Ivety Krdianové pít z kohoutku, protože povodeň vodovodní řady nenarušila. "Obyvatelé Děčína, Litoměřic, či Ústí nad Labem se nemusí bát ji pít," dodala mluvčí.

Přesto hygienici varují před několika zasaženými vodovody a především studněmi. "Pokud nejste napojeni na veřejný vodovod, neodebírejte vodu z vlastního zdroje, není-li sanován a není-li proveden rozbor kvality vody s uspokojivým výsledkem," dodal hlavní hygienik Vladimír Valenta. Podle ministerstva zdravotnictví bylo zasaženo 900 studní.

 
15:50

DOPRAVA V PRAZE: Pražské metro by mohlo být celé otevřeno do pondělí. Záleží na tempu, jakým bude klesat hladina Vltavy. Dopravní podnik (DPP) musí ještě vyřešit průsaky ve stanici Nádraží Holešovice a Florenc na trase C.

 
15:42

Klesající hladina řeky Blanice umožnila obyvatelům Putimi na Písecku začít likvidovat následky povodně.

 
15:38

Hladina Labe v Ústí nad Labem pozvolna klesá. V poledne byla na 10,6 metru, což je o deset centimetrů méně než při noční kulminaci. Na pomoc postiženým povodní se připravuje armáda.

 
15:31

Ve Středočeském kraji začali lidé uklízet... S následky povodní se vyrovnávají i ve Vraném nad Vltavou.

 
15:02

Do Terezína se lidé budou moci vracet asi až během několika dní. Ve městě sice voda skoro není, zatopené jsou ale přístupové cesty.

 
14:55

Hladina vody začíná plošně klesat a lidé začínají uklízet napáchané škody. Obyvatelé Zálezlic na Mělnicku mají ale problém. Uklízet nemohou kvůli pojišťovnám. "Narážíme na dost velký problém. Pojišťovny se k tomu staví tak, že všichni, kdo jsou zaplavení, jsou podvodníci. Rádi bychom uklízeli, na zítra plánujeme velkou brigádu, ale všechno musí zůstat na svém místě, dokud nepřijdou likvidátoři z pojišťoven," řekl starosta obce Jiří Čížek.

 
14:40

Středočeský kraj požádal Státní fond dopravní infrastruktury o zálohu 360 milionů korun na škody po povodních.

 
14:32

AKTUÁLNÍ STAV

Hladiny řek v Česku většinou klesají, včetně Labe, které v Ústí nad Labem a Děčíně kulminovalo na úrovni 10,7 metru v noci na dnešek. Povodňovou vlnu z Česka nyní čekají Drážďany, kde by měla řeka kulminovat v nejbližších hodinách. Úseků českých řek na nejvyšším povodňovém stupni od středy ubylo a extrémní ohrožení zůstává jen na Kamenici v Hřensku.

 
14:20

Ve Žlutých lázních v Praze začali s úklidem, škoda 20 milionů

Místo písečných pláží metrová vrstva bahna a místo volejbalových hřišť laguna pro labutě. Tak dnes vypadá sportovně-rekreační areál Žluté lázně v pražském Podolí. Rozvodněná Vltava, která v minulých dnech stoupla o několik metrů, zaplavila 90 procent areálu. Provozovatel odhaduje škody na 20 milionů korun. Kdy se areál otevře pro návštěvníky, neumí odhadnout.

 
14:10

Spor o pozemky kvůli zábranám: Podle ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) by se při výstavbě protipovodňových hrází měly vyvlastňovat pozemky, pokud se obce nemohou dohodnout na odkupu s jejich vlastníky.

 
13:59

Lidé a firmy, kterých se dotkly letošní záplavy, nebudou muset vůbec či z části platit daň z příjmu.

 
13:53

Na všech hlavních tocích v Česku dochází k poklesu, řekl předseda ústředního krizového štábu, ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

 
13:50

Povodí Vltavy snižuje odtok Vltavské kaskády, která už má volný prostor pro případ dalších povodní. V Praze klesl průtok řeky pod 2 tisíce kubických metrů.

 
13:42

V Děčíně byl odvolán stupeň extrémního nebezpečí. Labe tu zvolna klesá, nyní je na 1060 centimetrech. Stále se čerpá voda z podjezdu pod tratí.

 
13:38

OSTUDA PREZIDENTA?! Šedesát členů Hradní stráže dorazilo v pondělí pomoci do pražského Radotína. Do práce se ale nakonec nepustili, protože se museli vrátit zpátky do kasáren.

 
13:27

DOBROČINNOST: Příspěvky od lidí po záplavách narostly od středy nejmíň o šest milionů Kč, na kontech je 15 milionů korun.Pomáhají firmy i dobrovolníci.

 
12:57

V Hřensku byl okraden hasič, který zasahoval u povodní. Neznámý zloděj mu odcizil mobil v oblasti, která byla pro veřejnost uzavřená.

 
12:53

Krizový štáb Prahy 1 dnes rozhodl, že na ostrovech na Vltavě neproběhne hudební festival United Islands. Organizátoři rozhodnou, jestli se akce přesune na jiné místo.

 
12:48

Povodí Vltavy snižuje odtok Vltavské kaskády, která už má volný prostor pro případ dalších povodní. V Praze klesl průtok řeky pod 2000 kubíků.

 
12:39

V Děčíně byl odvolán stupeň extrémního nebezpečí. Labe tu zvolna klesá, nyní je na 10,6 metru. Stále se čerpá voda z podjezdu pod tratí.

 
12:32

Zaplavené Hřensko na Děčínsku 6. června dopoledne.

 
12:21

Elektřina nejde tisícům lidí: Bez elektřiny a plynu zůstávají kvůli záplavám tisíce lidí. Nadále platí stav nouze, který společnost ČEZ vyhlásila pro okresy Mělník, Litoměřice, Ústí nad Labem a Děčín, společnost RWE pro Středočeský, Ústecký a Královéhradecký kraj a Pražská energetika (PRE) pro Prahu a Roztoky.

 
12:15

Trolejbusy pojedou centrem Ústí nad Labem nejdříve po víkendu. Náhradní autobusy dnes jezdí podle upraveného jízdního řádu, který bude platit až do neděle.

 
12:04

Voda klesá už i v Zálezlicích na Mělnicku, které v roce 2002 povodeň prakticky vymazala z mapy. Pod vodou byla asi třetina obce, voda už opadla zhruba o metr. Uklízet se může jen ve dvou domech.

 
11:59

Hladina řeky Blanice v Putimi na Písecku už klesla o 1,5 metru. Obyvatelé proto dnes mohli začít uklízet. Na pomoc jim přijeli písečtí hasiči a pracovníci Adry. „V osmi domech se už vyklízí, snažíme se to dezinfikovat, zároveň se vynášejí uhynulá zvířata, dochází k revizím,“ popisuje starosta Petr Matouš.

 
11:50

Dobrá zpráva ze Zoo Praha

„Vodu ze zoo odčerpává "patnáctistovka" o kapacitě 1500 litrů za sekundu. Hasiči, kolegové a nyní již i dobrovolníci čistí místa, která byla zaplavena. K naší radosti se prozatím ukazuje, že škody by mohly být menší, než jsme se původně obávali. Vodní hladina nejenže tentokrát nedosáhla takové výšky jako v roce 2002, ale především byla zoo "jen" zaplavena, aniž by jí voda proudila takovou silou a rychlostí jako tehdy,“ napsal ředitel Bobek.

 
11:45

Dobrá zpráva z oblasti finančních povinností. Stát vychází vstříc, jak se dá.

Podnikatelé postižení povodní mají odložen doplatek daně z příjmu za rok 2012, sdělil ČTK mluvčí vlády Jan Hrubeš. Nebudou také muset od 30. června do odvolání platit zálohy na rok 2013 bez nutnosti sankcí a penále, dodal.

 
11:40

Ve vodě se zrodil život: Policisté ze záplavami zkoušeného Lužce nad Vltavou na Mělnicku pomáhali během uplynulé služby dvěma nastávajícím maminkám, kterým cestu do porodnice zkomplikovala velká voda. Jednu rodičku zastavila dopravní uzávěra u Nové Vsi, druhé se na objízdných trasách porouchalo auto.

 
11:30

Labe v Mělníku už kleslo pod hranici padesátileté vody, neplatí tak již extrémní stupeň nebezpečí. Ten je nyní už jen na Kamenici v Hřensku.

 
11:22

ZE ZAHRANIČÍ: V německých Drážďanech mají také plné ruce práce.

 
11:15

Pražské metro by mohlo být celé otevřeno do pondělí. Záleží na tempu, jakým bude klesat hladina Vltavy. Podnik musí vyřešit průsaky na trase C.

VIDEO
Video se připravuje ...
IMAGE
 
11:05

Aktuální stav řek v ČR. Na fialové je pouze Hřensko na severu Čech, zbytek, tedy 16 míst, je červených, ale stav se lepší a voda klesá.

Povodňová vlna na Labi pozvolna opouští území České republiky. Na Litoměřicku i v Ústí nad Labem už hladina mírně klesá.

 
10:50

Labe v Litoměřicích kulminovalo ve středu ve 22:15 na úrovni 906 centimetrů, to je zhruba o dva metry méně než při povodni v roce 2002.

 
10:45

ZE ZAHRANIČÍ: V Bratislavě se hladina Dunaje 6. června ráno ještě více zvýšila v porovnání s rekordem z roku 2002 a dosáhla 10,24 metru. Slovenská metropole čeká kulminaci evropského veletoku kolem poledne. Příval vody překonal očekávání meteorologů, kteří nepočítali s tím, že Dunaj překročí hranici 10,2 metru.

 
10:29

Nebezpečí úrazů v podmáčených pražských parcích trvá. Hrozí pád stromů a sesuvy mokré půdy. Zákaz vstupu i nadále platí na zhruba čtyřech desítkách míst. Otevřen je od středy průchod k Planetáriu, který je podle Hudečka bezpečný.

 
10:20

V postižených lokalitách stále pracuje téměř 23 tisíc profesionálních i dobrovolných hasičů, kteří se pravidelně střídají ve směnách. Od počátku povodní zasahovali u 5 155 událostí.

 
10:11

Červnové povodně podle hasičů zasáhly 700 českých obcí. Počet lidí evakuovaných od počátku záplav se ustálil na zhruba 19.000 lidech.

 
10:00

Hladiny všech řek v Plzeňském kraji, které od úterý klesají, se dnes opět výrazně snížily. Druhé stupně povodňové aktivity jsou ještě na pěti místech. Počasí s minimem srážek a pouze lokálních by mělo v celém regionu vydržet do konce týdne.

 
9:47

Hasiči v Ústeckém kraji zasahují u protržené hráze v Nových Kopistech, v Ústí vznikla ropná skvrna u čerpací stanice, v Děčíně čerpají vodu.

 
9:42

Povodně zasáhly 700 českých obcí, počet evakuovaných od počátku záplav se ustálil na 19.000, v noci na dnešek jich už příliš nepřibylo.

 
9:36

V Mělníku od brzkého rána opravují hráze, které prosakovaly. Voda klesá, situace je stabilizovaná. V pátek budou jednat o návratu lidí domů.

 
9:35

Záchranáři pátrají po 36leté ženě, která včera spadla ve Vysoké Peci na Chomutovsku do betonového koryta Podkrušnohorského přivaděče. Dál jsou nezvěstní čtyři vodáci. Povodně mají zatím osm oficiálních obětí, v tomto případě by se mohlo jednat o devátou. Žena zachraňovala psa a sama spadla do vody. Více ZDE >>>

 
9:18

ZE ZAHRANIČÍ: V Bratislavě se hladina Dunaje dnes ráno ještě více vzdálila rekordu z roku 2002, překonanému už ve středu, a dosáhla 1024 centimetrů. Může se ale dál zvyšovat, protože slovenská metropole čeká kulminaci evropského veletoku až kolem poledne.

 
9:10

Se zpožděním jezdí rychlíky i osobní vlaky v Ústeckém kraji. Mimo provoz je na řadě míst kvůli velké vodě bezpečnostní zařízení, nefungují závory a vlaky musí jezdit pomalu. Zlepšit by se to mělo o víkendu.

 
9:05

Ranní provoz pražského metra po otevření dalších stanic byl bez komplikací. O zprovoznění dalších stanic se má rozhodnout po dnešní kontrole průsaků vody ve stanici linky C Nádraží Holešovice.

 
8:59

Solidarity v tomto těžkém období se dočkala pražská zoo. Její ředitel Miroslav Bobek sdělil, že jim na účet přijde od dárce 200 tisíc korun na obnovu dětského koutku.

 
8:50

Zatímco naši kolegové v Rakousku mají protipovodňové zábrany vyřešené velice šikovně a voda jim tak velkou část oblastí díky tomu nezaplavila, u nás to ještě trochu pokulhává, i tak jsou ale na dobré úrovni. „Za povodňové zábrany v ČR se ve srovnání s bohatšími sousedními zeměmi vůbec nemusíme stydět. Stále ale máme co zlepšovat,“ řekl v ČT Tomáš Chalupa.

 
8:45

Tragická bilance letošních povodní: Rozlitá voda zničila 36 tisíc hektarů zemědělské půdy. „Odhaduji, že to číslo může vystoupit až na 80 tisíc,“ řekl prezident Agrární komory Jan Veleba.

 
8:40

Pražská MHD obnovuje spoje. Více na stránkách DPP >>

 
8:31

Vlaky v Ústeckém kraji jezdí se zpožděním, možná o víkendu by mohla být doprava na železnici plynulejší, na Střekov dál jezdí kyvadlově.

 
8:20

RANNÍ SOUHRN: Počet úseků řek na nejvyšším povodňovém stupni dnes před 07:30 klesl na 17, ve středu jich ještě byly více než dvě desítky. Stav extrémního ohrožení stále platí na Labi v Mělníku a Děčíně a na Kamenici v Hřensku.

 
8:15

Velká voda ohrožovala nejvíce Karlův most, jakožto nejstarší kamenný v Praze. Během neděle byl uzavřen pro veřejnost a najely na něj bagry, které odstraňovaly klády a další nebezpečné předměty, které by ho mohly poškodit. Podle nejnovějších informací nebyl nijak poškozen, opatření byla úspěšná.

 
7:55

ZAHRANIČÍ: V Bratislavě se hladina Dunaje dnes ráno ještě více vzdálila rekordu z roku 2002, překonanému už ve středu, a dosáhla 1020 centimetrů.

 
7:40

Plavecký stadion v pražském Podolí je po dvoudenním uzavření opět v provozu. Zaměstnancům největšího plaveckého areálu v České republice se podařilo odčerpat vodu prosakující do suterénních prostor a zprovoznit veškeré technické zázemí stadionu.

 
7:20

První stupeň povodňové aktivity vyžadující bdělost platí dnes ráno na Vysočině pouze na řece Trnavě v Hořepníku a Červené Řečici na Pelhřimovsku. Hladiny stále klesají.

 
07:13

Labe v Ústí již začalo pomalu klesat. Výška řeky je nyní 10,69 metru.

 
07:02

V Ústí nad Labem je bez elektřiny 7500 domácností. Většinou z preventivních důvodů.

 
07:01

V Karlovarském kraji zůstal druhý povodňový stupeň dnes ráno už jen na Odravě pod přehradou Jesenice. Ohře, kam se Odrava vlévá, trvale klesá.

 
6:58

Hladina řeky Labe v Ústí nad Labem i Děčíně podle informační zprávy Povodí Labe dnes od 5:00 kulminuje na úrovni 10,7 metru. Očekávalo se, že hladiny řek ve městech vystoupají až na 11 metrů.

 
6:42

Třetí povodňový stupeň je stále vyhlášen na 17 místech Česka.

 
6:30

Dobré ráno, Česko! Praha obnovila provoz na všech třech trasách metra v centru. Uzavřené jsou jen stanice ohrožené povodní, jako například Nádraží Holešovice, kde prosakuje voda. Uzavřeno je i několik stanic v Karlíně. Zrušeny byly náhradní tramvajové spoje X-A a X-B.

krdasseneda ( 6. června 2013 20:31 )

bdím,či sním

lennne ( 6. června 2013 16:24 )

V clanku Bendl zada vyvlastneni pudy kvuli protipovodnovym zabranam...koukam kazda zainka se hodi, poku jde o zakladmu hlinikovych zabran staci cca 15 cm.....jestli chce stavet hraze a valy, ty stejne nemaji ucinek, reka si se zeminou hrave poradi. Uz toho vyvlastnovani ve verejnem zajmu bylo dost!!! Bud se chovejte jinak a nebo nenadavejte na praktiky komousu....vase jsou stejne.

lennne ( 6. června 2013 16:18 )

To je drsny ohanet se pravem jako obcan CR ze ho stat musi zivit, to jsme teda dopadli...Kocab a Uhl by meli dostat do cuni. On nema na najem a ohani se tim ze nema kde zaparkovat....hnus.Jak muzou mit auta kdyz jsou na socialnich davkach.

reggina ( 6. června 2013 14:01 )

zkus to prve bez hvezdicek

drakoska11 ( 6. června 2013 13:59 )

Nejde to spustit

Zobrazit celou diskusi