Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na vlastní kůži: Den a noc v zatopených Zálezlicích

Autor: Jan Doležal - 
5. června 2013
07:00

Byla to hrůza. V pondělí odpoledne se začala trhat provizorní část protipovodňové hráze v Zálezlicích na Mělnicku. Vesnice, která se stala symbolem tragických povodní v roce 2002. Z nešťastné obce bylo nyní evakuováno 80 lidí, ti, co zůstali, už nespustili oči z rozbouřené řeky. A s nimi i redaktor Blesku.

Ten sledoval poslední hodiny v zatopené vesnici na vlastní oči. Nikomu z těch, co zůstali, nebylo vůbec do smíchu. Místní postávali tam, kam mohli ještě vkročit suchou nohou, bezmocně sledovali stoupající hladinu a v očích měli strach.

V noci na včerejšek procházely vesnicí hlídky strážníků a členové krizového štáb projížděli obec i v zatopených místech. Jakmile se setmělo, šumění vody bylo čím dál děsivější.

Pak ale přece jen přišlo milosrdné rozednění. „I když voda pořád stoupá, přece jen cítím jakousi úlevu. Dívám se jasně před sebe a nebojím se stínů,“ řekl Blesku jeden z místních.

Po záplavách v roce 2002 lidé doufali, že už je nikdy nic podobného nemůže potkat. A najednou je tady znovu strach o životy jejich nejbližších a o domy, v nichž žijí. Přesto všechno místní doufají, že se jejich nejčernější představy nevyplní.

japos22 ( 5. června 2013 15:51 )

Jediné řešení je, hodně poškozené domy neopravovat a přesnout se jinam.

govana ( 5. června 2013 10:26 )

nechápu jak mohli v roce 2002 znovu povolit na tom samém místě stavět nové baráky.Při každé vodě to bude stejné.Já vím že tam vyrůstali atd ale než toto zažívat pokaždé nebydlím tam. Snad jim Kalou pomůže i když to není Praha

Zobrazit celou diskusi