Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Záplavy ohrožují i USA: Mississippi se rozvodnila!

Autor: shp - 
5. června 2013
08:28

Děsivé záplavy nedělají vrásky na čele jenom Čechům. Se stejným problémem se potýkají i v USA u města St. Louis, kde řeka Mississippi prorazila hráz.

Rozvodněná řeka Mississippi prorazila v úterý hráz severně od města St. Louis v centrálním státě USA Missouri. V ohrožení se ocitly stovky místních obyvatel poté, co se voda rozlila do hloubky zhruba čtyř kilometrů. Úřady vyzvaly zhruba 300 lidí v obci West Alton k evakuaci. V nebezpečí se ocitly více než čtyři desítky domů.

Povodeň způsobily bouřky s tornády

Hráz se protrhla u soutoku řek Mississippi a Missouri, jejichž hladina stoupla kvůli bouřkám provázeným lijáky a tornády. Protože jde vesměs o zátopovou oblast, je řídce osídlena. Poté, co se na hrázi vytvořila trhlina o šířce do 45 metrů, musely úřady v St. Louis také preventivně uzavřít osm říčních zdymadel a také tamní přístav.

Hladina již klesá

Hladina Mississippi a Missouri je necelé čtyři metry nad úrovní, kdy je vyhlašována povodňová aktivita. Podle úřadů se už ale neočekává, že by měla na obou tocích ještě stoupat; na Missouri naopak už dokonce pozvolna klesá. Pomoci tomu má i rozlití vody do okolí u protržené hráze.

cityjail ( 5. června 2013 11:29 )

To snad myslíš žertem-ne? Česko,sužované dluhy a zlodějskými počiny vlády by mělo sponzorovat odstraňování škod v USA??To kdyby se stalo,tak se stěhuju do Sierra Leone,tam politikům revoluční gerilly sekají hlavy...

majojo ( 5. června 2013 10:01 )

Kolik melounů na to uvolní Obama, když se vezme v úvahu,že tohle dělá Mississippi celkem pravidelně už pár set let - tedy od doby, co to běloši sledujou. Kolikpak melounů uvolní naše pavláda na pomoc postižené Americe?

zlymikes ( 5. června 2013 08:41 )

tak to mi trhá žíly na rukou

Zobrazit celou diskusi