Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hasič z Terezína ví své: Tentokrát vodu do města nepustíme!

Autor: uá - 
5. června 2013
05:20

Jiří Nekolný (35) z Terezína má ještě v živé paměti zkázu, které jeho město čelilo při povodních 2002. Jako dobrovolný hasič tehdy pomáhal jiným, i když pod vodou byl i jeho dům. Teď má plné ruce práce zase.

Blesk ho zastihl v už vylidněném, uzavřeném Terezíně, jak s kolegy pomáhá stavět hráze z písku. I když obří laguna, která u Terezína vzniká, připomíná povodně z roku 2002, Jiří obavy nemá.

„Letos je to o něčem jiném. Jsme poučení, lépe připravení, máme lepší techniku. Vodu tentokrát udržíme,“ věřil. Zároveň ale přiznal, že doma nějaká opatření proti vodě udělal. „V přízemí jsme všechno zvedli,“ řekl.

„V roce 2002 jsme měli vodu do výšky 1,3 metru. Protože jsme celá rodina u dobrovolných hasičů, chodili jsme přes den pomáhat jiným a teprve po práci jsme vysušovali a opravovali svůj dům. Trvalo to dva a půl měsíce,“ dodal.

Video  Voda zaplavila většinu Terezína  - Blesk - Jana Ulrichová
Video se připravuje ...

1780006:gallery:true:true

styrone ( 5. června 2013 06:44 )

V Terezíně byly zaplavovány pevnostní příkopy i litoměřická kotlina každý druhý rok při silnějším dešti už před padesáti lety a předtím asi také. Všichni to věděli a nestavěli si v těch místech domy. To, že se v současné době rozlévá voda centra a starších obydlených částí města, je způsobeno něčím jiným než zlovolnou přírodou. Čím asi?

Zobrazit celou diskusi