Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Přelety vrtulníkem nikomu nepomůžou! Zeman kritizoval Nečase, sám létal s Klausem

Miloš Zeman v roce 2013 let vrtulníkem při povodních odmítl. V roce 1997 však letěl na obhlídku zasažených území i s Klausem
Miloš Zeman v roce 2013 let vrtulníkem při povodních odmítl. V roce 1997 však letěl na obhlídku zasažených území i s Klausem  (Autor: ČTK)
Autor: simao, INT - 
4. června 2013
12:38

Když při povodních 1997 nastupoval Miloš Zeman s Václavem Klausem do helikoptéry, prohodil prý jeden ze svých bonmotů. "Vašku, polovina národa nenávidí mě a polovina tebe. Dovedeš si představit, jak by se celý národ zaradoval, kdyby ta helikoptéra spadla?" Při povodních 2013 však Zeman další let odmítl. Je to prý jen přehnané gesto.

Traduje se, že po Zemanově průpovídce z povodní z roku 1997 s ním tehdejší premiér Klaus půl hodiny nemluvil. Jinak jsou však tihle zkušení političtí harcovníci v řadě věcí za jedno, i když se usilovně snaží na veřejnosti ukazovat, že nikoli. A zatímco Klaus podpořil Zemana při prezidentské volbě, Zeman se to exprezidentovi snaží oplatit dohozením místa slovenské velvyslankyně Livii Klausové.

Ne všechny věci kolem Miloše Zemana jsou zkrátka takové, jak se na první pohled jeví. A některá Zemanova vyjádření je třeba brát s rezervou, což dokazuje i jeho aktuální proslov k povodním.

Zeman: Novináři, neutopte se

"Přemýšlel jsem, co udělat, abych alespoň částečně těm, kteří byli postiženi, pomohl. Byly zde dvě varianty. Buď se ostentativně proletět helikoptérou nad zaplavenými oblastmi, silně se však obávám, že to nikomu z postižených nepomůže. Anebo navrhnout konkrétní, byť malý, vklad do pomoci těmto lidem," řekl včera novinářům současný český prezident a oznámil, že při povodních pomůže i hradní stráž.

Ve čtvrtek jako příloha tištěného Blesku vyjde šestnáctistránkový povodňový rádce zdarma! Ve čtvrtek jako příloha tištěného Blesku vyjde šestnáctistránkový povodňový rádce zdarma! | Blesk

Tohle rozhodnutí je podle Zemana méně viditelné, než let helikoptérou, ale daleko užitečnější. Letět vrtulníkem tak považuje za přehnané a zbytečné gesto. V roce 1997 si to patrně ještě nemyslel. Teď ano, zatímco třeba premiér Nečas se s ministrem obrany Pickem do vzduchu kvůli povodním vydal.

Jenže Zeman změnil názor. Ale ani tentokrát nezklamal a jeden bonmot přihodil. Novinářům, které lehce schizofrenicky nenávidí a zároveň potřebuje, popřál, aby se při povodni "neutopili". Zemanovo "povodňové" gesto se však na sociálních sítích dočkalo i posměšných reakcí. Někteří zkrátka čekali, že Zeman udělá víc.

Jak Zemanova hradní stráž pomůže při povodních? Podle vtipálků na internetu třeba takto! Jak Zemanova hradní stráž pomůže při povodních? Podle vtipálků na internetu třeba takto! | Facebook

tarka ( 4. června 2013 20:45 )

milostivá, a jak víte, že šlo jen o "demonštrovanie záujmu o "ľud". Lidská hloupost je neomezená. Takoví jako vy jsou jeho obdivovatelé, kterými ovšem soudruh Zeman ve skutečnosti hluboce pohrdá a vysmívá se jim. Jenom takové jako vy naprosto chladnokrevně využil ve volební kampani, aby získal koryto prezidenta.

tarka ( 4. června 2013 20:41 )

"samé smyšlenky, jediný fakt týkající se povodní je možná ten, že Zeman možná řekl, že nepoletí vrtulníkem..." To nejsou samé smyšlenky, Zeman opravdu osobně na TK napadl premiéra Nečase, že on nebude dělat ostentativní akce jako Nečas letem ve vrtulníku, ale on "JÁ MILOUŠ ZEMAN PRVNÍ VELIKÝ" BUDU OPRAVDU POMÁHAT. Jaká je skutečnost ohledně jeho pomoci je známo. Je mi líto, že jsem se dotkla vaší modly.

tarka ( 4. června 2013 20:26 )

Milouš Zeman by se měl v současné době jasně postavit čelem k povodním, nejdříve vzkazoval své trapné kecy o podpoře prostřednictvím své tiskové mluvčí, včera uspořádal TK, aby na ní trapně rádoby vtipnými bonmoty zesměšňoval premiéra Nečase kecy o ostentativním létání v helikoptéře, zatímco on, "JÁ MILOŠ PRVNÍ VELIKÝ, NEJVĚTŠÍ" dělá na rozdíl od jiných něco opravdu potřebného, tedy uvolňuje 60 mužů z hradní stráže na pomoc při povodních. Aktuální výsledek je, že zatím těchto 60 mužů s pompou "hradním pánem" uvolněných prý čeká, až budou vyzváni ke konkrétnímu konání. Zatímco premiér Nečas a ministr zemědělství Petr Bendl dnes osobně navštívili těžce postiženou obec Zálezlice, Jeho milost Milouš Zeman sedí na zadku v křesle, vyfukuje kouř a kromě trapných kydů nedělá vůbec nic. To je jediný, na co se ten sebestředný narcis vzmůže. O jeho poznámce, že přeje všem, aby se neutopili, ovšem v případě novinářů je to pro něj ambivalentní, ani nemluvě. Když prezident republiky tohle pronese při takové přírodní katastrofě, která v Česku nastala, je to vrchol a pro mě je to jen další důkaz, že je to ubožáků král, který patří tak akorát mezi opilce v páté cenové.

itartas ( 4. června 2013 18:48 )

itartas ( 4. června 2013 18:47 )

za to za těmi druhými je vidět práce....

Zobrazit celou diskusi